Poznati svi članovi žirija festivala u Cannesu

Zadatak žirija bit će odabrati dobitnika Zlatne palme među 22 filma, koji uključuju i ‘Megalopolis’, dugo očekivani epski film Francisa Forda Coppole.

Žiri festivala na Francuskoj rivijeri, koji će trajati od 14. do 25. maja, predvodit će Greta Gerwig (EPA - Arhiva)

Francuske glumačke zvijezde Omar Sy i Eva Green bit će dio žirija na Filmskom festivalu u Cannesu idućeg mjeseca, objavili su organizatori.

Sy je jedno od najvećih imena francuske kinematografije, međunarodno poznat po uspješnoj seriji Lupin na Netflixu. Green je bila jedna od nezaboravnih glumica iz filmova o Jamesu Bondu (Casino Royale), a pojavila se i u brojnim holivudskim blockbusterima, javlja AFP.

Pridružit će im se američka glumica Lily Gladstone, nominirana za Oscara u kategoriji za najbolju glumicu zbog uloge u filmu Martina Scorcesea Ubojice cvjetnog mjeseca, za koju je osvojila niz drugih nagrada.

Festival od 14. do 25. maja

Žiri festivala na Francuskoj rivijeri, koji će trajati od 14. do 25. maja, predvodit će Greta Gerwig, redateljica filma Barbie.

Zadatak žirija bit će odabrati dobitnika Zlatne palme među 22 filma, koji uključuju i Megalopolis, dugo očekivani epski film Francisa Forda Coppole.

The Apprentice, biografski film o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu iranskog redatelja Alija Abasija, također je u konkurenciji.

Ostali članovi žirija su japanski direktor Hirokazu Kore-eda, koji je osvojio Zlatnu palmu 2018. filmom Porodične veze, italijanski glumac Pierfrancesco Favino, španlski redatelj Juan Antonio Bayona, libanska redateljica Nadine Labaki i turska scenaristica Ebru Ceylan, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije