Nedovršena Klimtova slika prodana za 30 miliona eura

Dugo se smatralo da je ‘Portret gospođice Lieser’ izgubljen, a ustvari je decenijama bio izložen u jednoj privatnoj vili nedaleko od Beča.

Aukcijska kuća Im Kinsky procijenila je 'Portret gospođice Lieser' na 30 do 50 miliona eura (Leonhard Foeger / Reuters)

Nedovršeni Portret gospođice Lieser, koji je naslikao austrijski slikar Gustav Klimt, prodan je na aukciji u Beču za 30 miliona eura.

Nedugo prije Klimtove smrti, 1917. godine, bogati jevrejski industrijalac Adolf Lieser je naručio od austrijskog simboliste taj portret, prenosi BBC.

Iako su se dugo vodile debate ko je žena na slici i šta se sa slikom dogodilo tokom nacističke ere, prevladava mišljenje da je žena, čiji je portret slikao Klimt, zapravo jedna od kćerki Adolfa Liesera ili njegovog brata Justusa.

Članovi imućne jevrejske porodice, koja je u predratnom Beču bila poznata kao veliki pokrovitelj umjetnosti, napustio je Austriju poslije nacističke aneksije 1938. godine, nakon čega su izgubili najveći dio svojih posjeda i imovine.

Nema dokaza da su sliku zaplijenili nacisti

Dugo se smatralo da je djelo izgubljeno, a ustvari je decenijama bilo izloženo u jednoj privatnoj vili nedaleko od Beča, prenosi Reuters. Aukcijska kuća nema dokaza da su sliku nacisti ikad zaplijenili, ali nema ni definitivne potvrde da nije.

Aukcijska kuća Im Kinsky izložila je u januaru ove godine Portret gospođice Lieser uz procijenjenu vrijednost od 30 do 50 miliona eura.

Klimtovo djelo smatra se jednim od njegovih posljednjih remek-djela. U trenutku njegove smrti slika je ostala nezavršena, ali je i pored toga predana naručiocima, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije