Turska: Pronađene posude stare 2.800 godina

Svaka posuda je kapaciteta od 300 kilograma, a ukopana je u zemlju (Anadolija)

U arheološkim iskopinama u palati Cavustepe na istoku Turske pronađene su keramičke posude (pithos) stare 2.800 godina, a riječ je o posudama koje su korištene za čuvanje hrane, sjemena, masla i vina.

Arheološki park se nalazi otprilike 20 kilometara od centra grada Gurpinar, a palata je izgrađena za vrijeme procvata Kraljevstva Urartu kada je na tronu sjedio kralj Sardur, prenosi Anadolija.

Grupa arheologa sa Yuzuncu Yil Univerziteta sa profesorom Rafetom Cavusogluom vrši iskopine s ciljem otkrivanja skrivenih detalja o periodu vladavine Urartu, koja je poznata po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu, specifičnim gradnjama palata i brojnim drugim dostignućima koja i danas privlače veliki broj arheologa, historičara i turista iz cijelog svijeta.

Cavusoglu je u razgovoru za Anadoliju podsjetio da je grupa stručnjaka sa Univerziteta u Istanbulu prije tri decenije radila na iskopinama i da je cilj bio da se ta bogata arheološka nalazišta zaštite kako bi se sačuvali artefakti izloženi prirodnim i ljudskim faktorima uništavanja.


Palata je izgrađena za vrijeme procvata Kraljevstva Urartu [Izvor: Anadolija]

Nova iskopavanja su započeta prošle godine, a i sada se radi na iskopinama na samoj palati i obližnjim utvrdama i hramovima.

Konzervacija i zaštita

“Hram Irmusini i zidine hodnika izgrađene od ćerpiča trenutno oblažemo slamom i blatom. Na taj način konzerviramo i štitimo zidine od propadanja. Rad na ovom prostoru ćemo nastaviti i narednih godina”, kazao je Cavusoglu.

Arheolozi su nedavno došli do prostorije skladišta palate Cavustepe i u njoj pronašli 120 keramičkih posuda kapaciteta 36 tona u kojima su čuvani različiti prehrambeni artikli.

Svaka posuda kapaciteta od 300 kilograma je ukopana u zemlju, a na grlićima posuda na površini se nalaze ispisi klinastim pismom koji su bili svojevrsna etiketa robe koja se u posudama čuvala.

U doba Kraljevstva Urartu na taj način hrana je čuvana od požara i poplava, a posebno je bilo važno čuvanje sjemena, jer je dolina Gurpinar uvijek bila bogat poljoprivredni kraj.

Pronađene su i slične keramičke posude u kojima je čuvano vino, te četiri velika kamena sa uklesanim umjetninama.

Izvor: Agencije