Objavljen novi sastav Vlade Srbije

U buduću Vladu Srbije vraća se Aleksandar Vulin koji je pod američkim sankcijama, dok Ivica Dačić sa mjesta šefa diplomatije ide na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sastav Vlade treba biti potvrđen na sjednici Skupštine Srbije Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsjednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara.

Najavio je da će danas podnijeti zahtjev predsjednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sjednice na kojoj će predstaviti kandidate, kao i ekspoze i plan rada Vlade. Vlada bi tako trebala biti potvrđena na sjednici koja će biti održana sutra i prekosutra.

Prema riječima Vučevića, u Vladu se kao potpredsjednik ponovno treba vratiti Aleksandar Vulin, bivši šef Obavještajne službe Srbije. On je prošle godine stavljen na američku ‘crnu listu’ te je pod sankcijama SAD-a zbog veza s Rusijom. Američke sankcije zbog poslova u Rusiji su, također, 2023. uvedene Nenadu Popoviću, bivšem ministru za inovacije i tehnološki razvoj, koji je u novoj vladi predložen za ministra bez portfelja.

Ivica Dačić s pozicije ministra vanjskih poslova ide na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, dok će dosadašnji ministar policije Bratislav Gašić biti ministar odbrane.

Na mjesto šefa diplomatije Srbije trebao bi doći Marko Đurić, bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama te bivši direktor Kancelarije za Kosovo. Siniša Mali ostaje ministar finansija, dok se Zlatibor Lončar vraća na čelo Ministarstva zdravlja.

Resor brige o porodici dobila je Milica Đurđević-Stamenkovski iz desnog pokreta Zavetnici.

Irena Vujović predstavljena je kao buduća potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica za zaštitu okoliša, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović ministrica rudarstva i energetike, Tomislav Momirović ministar unutrašnje i vanjske trgovine, Maja Popović ministrica pravosuđa, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Tanja Miščević ministrica za eurointegracije, Slavica Đukić-Dejanović ministrica prosvjete, Nemanja Starović ministar za zapošljavanje, rad, socijalna i pitanja boraca, Nikola Selaković ministar kulture, Andrijana Mesarović ministrica ekonomije, Jelena Žarić-Kovačević ministrica za upravu i lokalnu samoupravu.

Milan Krkobabić trebao bi biti ministar brige o selu, Dejan Ristić ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić ministar javnih ulaganja, Husein Memić ministar turizma i mladeži, dok je Vučević, osim Popovića, naveo Novicu Tončeva, Usamu Zukurlića, Popovića i Tatjanu Macura kao ministre bez portfelja.

‘Nova imena’

Vučević je naglasio da je među prijedlozima osam novih imena, a da deset članova nove vlade su žene.

“Verujem da će ovaj kabinet koji sam vam sada predstavio biti dostojan izazova i zadataka koji su pred nama. Vreme će, naravno, biti pravi pokazatelj, ali ocenu će dati građani i sud javnosti, kao i vi ispred medija. Čeka nas dva dana dinamične rasprave u Skupštini Srbije gde ćemo, naravno, razgovarati o svim ključnim političkim temama o kojima se razgovara kada se bira vlada jedne države, pa tako i Vlada Republike Srbije”, rekao je Vučević.

“U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi jedne političke stranke”, dodao je.

Kazao je kako će dosadašnja ministrica kulture Maja Gojković biti kandidatkinja za novu predsjednicu Vlade Vojvodine.

Osim njega, sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Glavnog odbora SNS-a, povjerenica za Beograd Ana Brnabić, potpredsjednici Glavnog odbora SNS-a Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsjednik izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je u ponedjeljak u večernjim satima kako se očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 posto novih ljudi.

Ranije je izjavio da će u vladi biti nekih osoba koje nisu bile na ministarskim pozicijama, koja su poznata od ranije, dodajući da će biti i onih koji su dobro obavljali posao u prethodnom periodu.

Izvor: Agencije