Hill: Za Srbiju postoji samo jedan put – Zapad i EU

Ukrajina i Kosovo su veoma različite situacije, ocijenio je američki ambasador u Beogradu, i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini.

Srbija mora odlučiti da li hoće imati samodovoljnu vojsku i kupovati oružje iz različitih država ili se pridružiti kolektivnoj odbrani, rekao je Hill (Tanjug)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill izjavio je kako u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put – Zapad i Evropska unija, prenosi agencija Beta.

“Za razliku od prošlosti kad se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni Istok ni Zapad, da je nekako posebna, da ide svojim putem, sad većina Srba misli da postoji pravi put i pogrešan put i želi izabrati pravi put”, rekao je Hill za list Politika.

Kako je poručio, Srbija mora odlučiti hoće li imati samodovoljnu vojsku i kupovati oružje iz različitih država ili se pridružiti kolektivnoj odbrani.

Reklama

“To trebaju Srbi odlučiti, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefiniranom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onog što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića”, rekao je američki diplomata.

Kosovo i pregovori

On je rekao kako su Ukrajina i Kosovo “veoma različite situacije” i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini.

“Kada je riječ o Kosovu i Srbiji, to su susjedske države. Srbi žive na Kosovu i ima mnogo toga na Kosovu što je važno Srbiji. Dobri susjedi to moraju riješiti. Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu”, istakao je Hill.

Reklama

Vjeruje da svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i da se ne može govoriti “o ovome hoću da pričam, ali neću o ovome”, ali da još ne vidi predanost dvije strane tome.

“Ako pričamo o euroatlantskim integracijama, i one su element na tom pregovaračkom stolu. Kad pregovarate, jedna strana želi jednu stvar, druga strana želi drugu stvar, ali jednostavno onda morate razgovarati o tome. Obeshrabren sam kad vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovarčkom stolu nađe ono što želi druga strana”, rekao je Hill.

Izvor: Agencije