Orban obećao podršku Srbiji, sankcije Moskvi usporedio s atomskom bombom

‘Mađarska može računati na Srbiju i Srbija na Mađarsku jer su obje zemlje poljoprivredno jake i bit će osigurane u pogledu prehrambenih proizvoda’, rekao je Viktor Orban u Novom Sadu.

Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (Tanjug)

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je, tokom posjete Novom Sadu, da Mađarska i Srbija mogu računati jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Evropi, prijeteće gladi u svijetu, rasta cijena i krize izazvane ratnim sukobima u Ukrajini, a sankcije Brisela Rusiji usporedio je s atomskom bombom, prenosi Hina.

Dobra vijest je da, na temelju prethodnih razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mađarska može računati na Srbiju i Srbija na Mađarsku jer su obje zemlje poljoprivredno jake i bit će osigurane u pogledu prehrambenih proizvoda, rekao je Orban na Sajmu poljoprivrede, na kojem je Mađarska zemlja-partner.

“Ako Mađarskoj nedostaje nešto – tu smo; ako nama nedostaje, zvaćemo prvo Budimpeštu”, rekao je Vučić, koji je službeno i otvorio Sajam.

On je zahvalio Orbanu na “prijateljskom i partnerskom odnosu prema Srbiji” i za “neverovatan napredak odnosa” dviju zemalja.

Orban opet strahuje od migranata

Mađarski premijer rekao je da Budimpešta ne pristaje na ekonomski neprihvatljive mjere koje se donose u Briselu, usporedivši pojedine sankcije prema Rusiji s atomskom bombom, te upozorio da bi to moglo donijeti novi val migranata.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Orban je naglasio da je “Srbiji teško jer nije članica Evropske unije, a Mađarskoj jer je članica EU-a”.

“Teško je uvijek biti pametan, ali bilo šta da se dogodi, važno je da naše dvije zemlje mogu računati jedna na druga i u slučaju bilo kakve nedoumice, trudit ćemo se da usuglasimo naša stajališta, bilateralno i multilateralno”, ponovio je Orban.

Ocijenio da će, kao što su liječnici bili heroji u vrijeme pandemije COVID-a, to sada morati da budu poljoprivrednici jer treba osigurati da “svi imaju kruha na stolu” i hranu za sve kako bi se izbjegle migracije onih “koji će se boriti da prežive” u teškim uvjetima krize.

‘Teška zima čeka svijet’

Srbijanski predsjednik uvjeren je da se “kriza još ne vidi” u punom svjetlu, ali da “teška zima čeka celi svet”. Ustvrdio je kako Srbiji ništa ne nedostaje, ali da treba rješiti pitanje opskrbe energentima.

“Pitao sam premijera Orbana možemo li čuvati deo energenata u Mađarskoj, a on mi je u roku od sekunde rekao da nema problema i da je to rešeno, pa ćemo sledeće nedelje to i formalno završiti”, istaknuo je Vučić.

On je rekao da je Mađarska bila sedma zemlja EU-a po trgovinskoj razmjeni sa Srbijom, a danas je druga i da svota na godišnjem nivou “prelazi 200 miliona evra”.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu jedna je od najvećih sajamskih manifestacija u regiji, a ove godine okupio je oko 1.100 izlagača iz Srbije i još 21 države.

Izvor: Agencije