Demokratska Republika Kongo

Organizacija Human Rights Watch objavila je snimke koji navodno prikazuju kako borci jedne od najvećih kongoanskih oružanih grupa tuku i maltretiraju civile. Na snimcima je očigledno i da za svoje djelovanje imaju podršku regularnih vojnih snaga. 

Oružane grupe izvele su dva napada na istoku Demokratske Republike Kongo. U napadu na centar za borbu protiv ebole život je izgubilo troje radnika Svjetske zdravstvene organizacije, dok je 19 osoba ubijeno tokom noći u blizini grada Benija. Mnogi građani izašli su na ulice, protestujući protiv mirovne misije UN-a, koju optužuju da ne čini ništa […]

Čelnik opozicione stranke u Demokratskoj Republici Kongo, Jean-Pierre Bemba, vratio se u zemlju. Nakon što je, zbog počinjenih ratnih zločina, u Hagu odslužio desetogodišnju kaznu zatvora, Bemba se sada želi kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Demokratska Republika Kongo zemlja je s najvišom stopom silovanja i seksualnog nasilja u svijetu. Problem je posebno izražen na istoku, gdje traju sukobi i gdje brojne oružane grupe optužuju za nasilje. Zbog toga se mnoge žene odlučuju na odlazak u škole borilačkih vještina, u kojima im pomažu da se oporave i zaštite.