UNICEF: U Kongu od kolere za sedam mjeseci umrlo 230 osoba

U najteže pogođenoj provinciji Sjeverni Kivu zabilježeno je više od 21.400 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva, među kojima je više od 8.000 djece mlađe od pet godina.

Iz UNICEF-a kažu kako je vrijeme za uzbunu (Reuters)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Kongu saopćio je kako su u toj afričkoj državi zabilježena najmanje 31.342 sumnjiva ili potvrđena slučaja kolere sa 230 smrtnih slučajeva u prvih sedam mjeseci ove godine, među kojima je i veliki broj djece.

U najteže pogođenoj provinciji Sjeverni Kivu zabilježeno je više od 21.400 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva, među kojima je više od 8.000 djece mlađe od pet godina, prenosi Anadolija.

Shameza Abdulla, viši koordinator za hitne slučajeve UNICEF-a, rekao je kako je vrijeme za uzbunu.

“Ako se hitne mjere ne poduzmu u narednim mjesecima, postoji značajan rizik da će se bolest proširiti u dijelove države koji nisu bili pogođeni godinama”, dodao je on.

Preopterećeni sistemi

Prema njegovim riječima, postoji i opasnost da će se kolera nastaviti širiti na mjestima raseljenja gdje su sistemi već preopterećeni, a stanovništvo, posebno djeca, vrlo ranjivo na bolesti.

Kolera se 2017. godine proširila Kongom, uključujući glavni grad Kinšasu, što je dovelo do skoro 55.000 slučajeva i više od 1.100 smrtnih slučajeva.

Iz UNICEF-a traže 62,5 miliona dolara za povećanje aktivnosti prevencije i reagiranja na koleru i krizu u narednih pet mjeseci, koja nastoji doprijeti do 1,8 miliona ljudi, uključujući milion djece, sa sigurnim izvorom vode, higijenskih kompleta, toaleta, medicinskih potrepština i njege za koleru prilagođenu djeci.

Trenutno se finansira devet posto ovog iznosa.

Izvor: Agencije