Najmanje 12 poginulih u bombaškim napadima na kampove na istoku Konga

Najmanje 12 ljudi, uključujući djecu, poginulo je u dvije eksplozije bombi koje su pogodile dva kampa za raseljena lica u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo.

Napadi, u kojima je povrijeđeno najmanje 20 ljudi, predstavljaju 'flagrantno kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava i mogu predstavljati ratni zločin', navodi UN (AP Photo/Moses Sawasawa)

Najmanje 12 ljudi, uključujući djecu, poginulo je u dvije eksplozije bombi koje su pogodile dva kampa za raseljena lica u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo (DRC), saopštili su vladini zvaničnici, Ujedinjeni narodi i grupa za pomoć.

Eksplozije su u petak pogodile kampove u Lac Vertu i Mugungi, u blizini grada Goma, glavnog grada provincije Sjeverni Kivu, navodi se u saopštenju UN-a, prenosi Tanjug.

Napadi, u kojima je povrijeđeno najmanje 20 ljudi, predstavljaju “flagrantno kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava i mogu predstavljati ratni zločin”, navodi se u saopštenju.

Vojska Konga i Sjedinjene Američke Države optužile su vojsku u susjednoj Ruandi i pobunjeničku grupu M23 da stoje iza napada u pokušaju da kontrolira rudnike i mineralne resurse. Grupa je negirala bilo kakvu ulogu u napadima.

Glasnogovornik vojske DR Konga rekao je da su napadi odmazda za ranije napade Konga na položaje ruandske vojske u kojima je uništeno oružje i municija.

Bijeg civila

Intenziviranje borbi u istočnom Kongu primoralo je stotine hiljada civila da pobjegnu iz susjednih gradova ka Gomi, koja se nalazi između jezera Kivu i granice sa Ruandom i u velikoj mjeri je odsječena od unutrašnjosti zemlje.

Međunarodna dobrotvorna organizacija “Save The Children” saopštila je da su u jednom od kampova granate pale u blizini prometne pijace, pri čemu je povrijeđeno na desetine ljudi, uglavnom žena i djece, dok je konačan broj poginulih ostao nepoznat.

Predsjednik Konga Felix Tshisekedi, koji se u trenutku napada nalazio u Evropi,  odlučio je da se vrati kući u petak nakon bombaških napada, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Tshisekedi više puta podvukao da Ruanda destabilizira DR Konga podržavajući pobunjenike M23.

Bombaški napadi su uslijedili nakon što je militantna grupa zauzela strateški rudarski grad Rubaja ove sedmice.

U gradu se nalaze nalazišta tantala, koji se dobija iz koltana, ključne komponente u proizvodnji pametnih telefona.

Osuđujući napad, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da je “od suštinskog značaja da sve države poštuju suverenitet i teritorijalni integritet drugih država”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istakao je da Ruanda mora da prekine svoju podršku M23, tokom zajedničke konferencije za novinare sa Tshisekedijem u Parizu ove sedmice.

Gotovo šest miliona ljudi je ubijeno od izbijanja nasilja 1996. godine, a sedam miliona je raseljeno, od kojih mnogi nemaju pristup pomoći.

Izvor: Agencije