Čile

Hiljade građana slavile su do dugo u noć u Čileu nakon što je izglasana promjena ustava. Nadmoćna većina građana odlučila je ukinuti dosadašnju povelju – nametnutu za vrijeme vojne vlasti Augusta Pinocheta. Ali i dalje predstoji dug put prije nego novi ustav stupi na snagu, kako iz Santiaga izvještava naša reporterka Lucia Newman.

Glavni grad Čilea oblježava godišnjicu početka demonstracija zbog nejednakosti koje su prerasle u nasilje. Grupa nasilnih demonstranata sukobila se s policijom, a zapalili su i dvije crkve u glavnom gradu Santiagu. Protesti, koji su počeli zbog rastućih troškova gradskog prevoza, prerasli su u poziv na socijalne reforme i novi ustav. 

Sukobi policije i demonstranata na ulicama Čilea, uoči godišnjice protesta zbog socijalne nejednakosti. Tokom dana okupljanja su bila mirna, ali su postala nasilna kada je policija upotrijebila suzavac i vodene topove. Demonstranti kažu kako i dalje čekaju da vlasti provedu reformu Ustava i time utječu na smanjenje socijalne nejednakosti.

Prošlo je deset godina od kada su 33 rudara bila zarobljena u eksploziji u rudnika bakra i zlata u čileanskoj pustinji Atakama.  Akciju spašavanja, koja je trajala skoro dva i po mjeseca, pratili su milion širom svijeta. Al Jazeerina reporterka Lucia Newman koja je tada pratila ovu priču, sada analizira što se od tada dogodilo rudarima.

Milioni Čileanaca su počeli podizati novac iz penzionih fondova – ta je mjera odobrena kako bi se građanima pomoglo u borbi s ekonomskim posljedicama pandemije. Vlada je usvojila izmjene zakona prema kojima je onima koji su ostali bez posla dozvoljeno podići do deset posto ušteđevine. Od početka krize, u toj zemlji je zatvoreno 2,5 miliona […]

Čile eksperimentiše s novom, jednostavnom i navodno 95 posto uspješnom metodom otkrivanja ljudi zaraženih korona virusom. Policijski psi obučeni su da otkrivaju potencijalno zaražene. 

Nakon protivljenja i pritisaka Vlade, čileanski Senat odobrio je prijedlog zakona prema kojem građani koji su teško pogođeni epidemijom korona virusa mogu da povuku novac iz svojih penzionih fondova. Historijsko glasanje negativno će uticati na nepopularni čileanski penzioni sistem, jedan od glavnih razloga za prošlogodišnje masovne proteste.

Čile se godinama isticao kao najuspješnija ekonomija u Latinskoj Americi. No, pandemija je razotkrila duboku nejednakost. Mnogi Čileanci kažu da Vlada nije na vrijeme reagirala kako bi spriječila ekonomske posljedice krize.

Čile ima jednu od najviših stopa zaraze korona virusom u svijetu, sa više od 280.000 oboljelih i blizu 6.000 umrlih. U pojedinim mjestima ponovo je uvedena blokada. Ali u jednom izolovanom dijelu te zemlje, stanovništvo slavi povratak normalnom životu.