BASF odustao od investicije u litijski sektor Čilea

BASF je preliminarno vodio razgovore s Wealth Minerals, kanadskom kompanijom koja istražuje zalihe litija u Čileu, o potencijalnom financiranju i trgovini još neizvađenim količinama te rude.

BASF-ova odluka je udarac za Wealth Minerals koji nastoji otvoriti nove rudnike litija u Čileu (Sean Gallup / Getty Images)

Njemačka kompanija BASF odlučila je odustati od planirane investicije u litijski sektor Čilea, javlja Bloomberg.

Kao razlog takvoj odluci navedeno je globalno usporavanje prelaska na električna vozila, što je dovelo do smanjenja potražnje za metalima od kojih se prave baterije. Posljedično, sve je to dovelo do pojeftinjenja litija.

BASF je preliminarno vodio razgovore s Wealth Minerals, kanadskom kompanijom koja istražuje zalihe litija u Čileu, o potencijalnom financiranju i trgovini još neizvađenim količinama te rude.

Njemački gigant je, također, razmatrao da u Čileu izgradi postrojenje za procesuiranje litija u katode za baterije koje se koriste u električnim vozilima. To je bio dio BASF-ove strategije da izvore svojih prihoda proširi izvan svoje tradicionalne sfere kemijskih i plastičnih proizvoda.

Odustali i od posla u Indoneziji

BASF-ova odluka je udarac za Wealth Minerals koji nastoji otvoriti nove rudnike litija u Čileu.

Kako navodi Bloomberg, jedan od Wealthovih projekata je strateške prirode, jer mu je kao većinski partner potrebna kompanija u državnom vlasništvu.

Prošle sedmice BASF i kompanija Eramet otkazale su zajedničko investiranje u 2,6 milijardi eura vrijedan kompleks za preradu nikla i kobalta u Indoneziji – zbog slabije prodaje električnih vozila u toj mnogoljudnoj južnoazijskoj zemlji.

BASF trenutno nastoji ojačati svoj lanac snabdijevanja sirovim materijalima u Evropi – novom tvornicom za recikliranje baterija u Njemačkoj. Očekuje se da taj kompleks počne raditi tokom ove godine, prenosi Beta.

Izvor: Agencije