Izraelski snajperisti u Jabaliji gađaju svakoga ko se kreće

‘Saznali smo i da snajperisti gađaju svakoga ko se kreće tim područjem, čak i porodice koje dolaze kako bi vidjele šta je ostalo od njihove imovine’, javlja Al Jazeerin reporter.

Izraelska vojska nastavlja ofanzivu na više područja u Pojasu Gaze.

Operacije su uglavnom fokusirane na jug Pojasa, tačnije Rafah, javlja Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum.

“Znamo da je izraelska vojska preuzela potpunu vojnu i operativnu kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, te da tenkovi manevrišu i napreduju prema centralnom dijelu Rafaha. Na ulicama se i dalje vode borbe, a sve više žrtava stiže u poljske bolnice u zapadnom dijelu grada. Istovremeno, sve je više napada i zračnih udara na stambene blokove u Rafahu, gdje takođe ima žrtava. Znamo da je više stambenih građevina sravnjeno,” javlja Abu Azzoum.

Kaže da je u centralnom dijelu Pojasa relativno mirno, ali “na sjeveru, u razgovorima sa stanovnicima čuli smo da stanje postaje kritično”.

Izraelske snage su se taktički povukle iz izbjegličkog kampa Jabalia i sada su raspoređene u istočnom dijelu grada.

Saznali smo i da snajperisti gađaju svakoga ko se kreće tim područjem, čak i porodice koje dolaze kako bi vidjele šta je ostalo od njihove imovine nakon izraelskog povlačenja iz tog veoma gusto naseljenog područja koje je pretvoreno u groblje i ruševine, javlja reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera