Kontekst: Traganje za nestalima

Godinama nakon sukoba, u ovom dijelu Evrope i dalje se traga za hiljadama nestalih osoba u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji. Da li države ovog regiona čine dovoljno kada je riječ o prikupljanju informacija i traganju za nestalima? Šta je ključno za njihov pronalazak? Kakav je pristup nadležnih institucija u rješavanju ovog problema? Šta utiče na […]

Godinama nakon sukoba, u ovom dijelu Evrope i dalje se traga za hiljadama nestalih osoba u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji.

Da li države ovog regiona čine dovoljno kada je riječ o prikupljanju informacija i traganju za nestalima? Šta je ključno za njihov pronalazak?

Kakav je pristup nadležnih institucija u rješavanju ovog problema? Šta utiče na proces traganja za nestalima, a šta na procesuiranje počinilaca zločina te kako taj proces ubrzati?

Gosti emisije su: zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije – Bruno Vekarić, predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te pomoćnik ministra branitelja – Ivan Grujić, – šef Područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću – Mujo Begić.

Voditelj Konteksta je Saša Delić, a uvodni prilog iz Srebrenice pripremio je Ivan Pavković.