Kontekst: Djeca iz Konjević Polja

Kako je mala škola u jednom bosanskohercegovačkom mjestu postala prvoklasno političko pitanje u kojem su se žestoko ukrstila nacionalna i politička koplja? Konjević Polje: Je li riječ o srpskoj segregaciji bošnjačke djece ili bošnjačkom pokušaju da kroz djecu ruše Republiku Srpsku? Sve je počelo prije više od dva mjeseca, kada su roditelji više od stotinu […]

Kako je mala škola u jednom bosanskohercegovačkom mjestu postala prvoklasno političko pitanje u kojem su se žestoko ukrstila nacionalna i politička koplja? Konjević Polje: Je li riječ o srpskoj segregaciji bošnjačke djece ili bošnjačkom pokušaju da kroz djecu ruše Republiku Srpsku?

Sve je počelo prije više od dva mjeseca, kada su roditelji više od stotinu djece odlučili ne slati ih u školu, jer im nije osigurana nacionalna grupa predmeta od 1. do 5. razreda, što uključuje bosanski jezik, ali i historiju. Na samim počecima malo ko je bio zainteresovan za njihov problem, a onda je priča narasla do nivoa interesa vodećih bošnjačkih stranaka u BiH.

O ovoj vrućoj političkoj temi razgovaramo sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom, advokatom djece i roditelja iz Konjević-Polja Nedimom Ademovićem, te predstavnikom roditelja i djece Muhizinom Omerovićem. Večerašnji Kontekst vodi Mirjana Hrga.