Dudić: Srbija razočarala, Slovenci odvažni, Hrvatskoj treba smjena generacije

Feđa Dudić, bivši trener Veleža i Sarajeva, a danas šef Stručnog štaba Radničkog iz Kragujevca, analizirao je nastupe Slovenije, Hrvatske i Srbije na Euru 2024.

'Slovenci su na voljni momenat, na želju, htijenje i trku pokazali da mogu da se izdignu i sve tri utakmice su odigrali ravnopravno', ističe Dudić (Antonio Calanni / AP)

Nakon tri odigrane utakmice Hrvatska i Srbija su već u grupnoj fazi završili nastup na Euru, osvojivši po dva boda, dok je Slovenija s tri neriješena rezultata uspjela proći grupnu fazu i bit će jedini predstavnik bivše države Jugoslavije u knockout fazi.

S Feđom Dudićem, koji je u prošloj sezoni napravio historijski rezultat s Radničkim iz Kragujevca te ih od borbe za opstanak odveo do evropskih takmičenja, analizirali smo dosadašnji tok Eura. Za početak, pitali smo ga kako je vidio grupu u kojoj su igrali Engleska, Danska, Slovenija i Srbija. Prema onome što je rekao, nije bio pretjerano oduševljen.

“To je bila grupa koja je najmanje pokazala od svih na Evropskom prvenstvu, grupa u kojoj se igrao najnekvalitetniji nogomet. Od Engleza sam očekivao mnogo više. Bez obzira što su završili na prvom mjestu u grupi, odigrali su samo prvih 30-35 minuta, u najboljem slučaju prvo poluvrijeme protiv Srbije na nivou imena reprezentacije i tradicije koju nose. Sve ostalo nije izgledalo dobro i, ako budu ovako nastavili, ne bi me začudilo da ispadnu odmah u osmini finala, jer su morali mnogo više”, kaže Dudić.

Feđa Dudić je trenutno trener kragujevačkog Radničkog (Elmedin Hajrović / ATAImages via Pixsell)

Posebno je pohvalio Sloveniju i njen pristup koji je pokazala u grupnoj fazi.

„Kada se grupa izjednačila i kada je do izražaja došla borbenost i zalaganje, onda je tu najviše profitirala Slovenija, koja je od ove četiri reprezentacije najlošija. Ipak, pošto kvalitet nije igrao presudnu ulogu u ovoj grupi, onda su oni na svoj voljni momenat, na želju, htijenje i na trku pokazali da mogu da se izdignu i sve tri utakmice su odigrali ravnopravno”, ističe Dudić.

Srbija kao najveće razočaranje

Očekivao je prolazak Danske, ali smatra da je taj tim u grupnoj fazi pokazao tri lica – dobro, odlično i podređeno. Posebno je pohvalio nastup u meču protiv Engleske, dok su protiv Srbije i Slovenije imali trenutke u kojima nisu igrali na svom nivou. Nakon toga, govorio je o najvećem razočaranju ove grupe – reprezentaciji Srbije.

„Očekivalo se da će s ovim sastavom sigurno proći grupnu fazu, međutim, vrlo malo su napravili na terenu. Evo i podatak da su za tri utakmice ukupno šutirali šest puta u okvir gola, a primjera radi, Njemačka je na jednom meču dala pet golova, govori koliko je to bilo slabo. Mislim da je selektor Dragan Stojković imao pred sobom sliku iz Katara, gdje su na prošlom Svjetskom prvenstvu igrali otvoreno pa su, možda, lakše gubili utakmice. Ovaj put su igrali malo defanzivnije, čekali su kontranapade, međutim, nisu imali igrače u napadu koji su tako dobri u tranziciji”, kaže Dudić.

Stojković je imao pred sobom sliku iz Katara, gdje su igrali otvoreno pa su, možda, lakše gubili utakmice, smatra Dudić (Shaun Botterill / Getty Images)

„Utakmica s Engleskom, odnosno drugo poluvrijeme, bila je vodilja kako su trebali igrati od početka. Sigurno je da je u nekim mečevima to trebalo biti hrabrije, a evo i utakmica protiv Danske… prvo poluvrijeme sam imao osjećaj da igraju samo da ne prime gol. Nedostajalo je malo više odlučnosti i hrabrosti, jer Srbija je pokazala da se može nametnuti u posjedu lopte kao i da bude na protivničkoj polovini.

Protiv Danske su u drugom poluvremenu, također, igrali visoko, što je pokazatelj da su i u drugim mečevima mogli igrati više naprijed, što bi odgovaralo Vlahoviću i Mitroviću, koji su dobri u kaznenom prostoru. Teško da Mitrović može igrati na centru, jer on je najopasniji nakon centaršuteva sa strane i dobijenih lopti u kaznenom prostoru. Utakmicu počinješ pristupom da postigneš gol više od protivnika ili primiš gol manje, a Srbija je u svim utakmicama igrala na gol manje od protivnika”.

Hrvatskoj treba smjena generacije

Kaže da mu je drago što će Slovenija biti u knockout fazi, a da su to i zaslužili s obzirom na način na koji su igrali.

„Slovenija je svojom nadahnutošću i borbenošću prošla dalje, zaslužili su to i bit će ih lijepo pratiti kao jedinu reprezentaciju s prostora bivše države Jugoslavije, koja je u knockout fazi”, smatra Dudić.

Neizostavno pitanje bilo je i o reprezentaciji Hrvatske, koja je nakon primljenog gola u 98. minuti od Italije ispala s Evropskog prvenstva. Dudić kaže da je Hrvatima nakon ovog Eura pod hitno potrebna smjena generacije.

Hrvatska definitivno mora podmladiti sastav, ukazuje Dudić (Claudio Villa / Getty Images)

„Sigurno da Hrvatska nije zadovoljna. To je reprezentacija koja je osvajala medalje na dva uzastopna Svjetska prvenstva, a na Euru očigledno nemaju sreće. Protiv Italije su primili gol u 98. minuti, protiv Albanije u 95. Možda im se i to vraća za neke stvari koje su dobijali na sreću na nekim ranijim takmičenjima.

U Hrvatskoj definitivno moraju ići s podmlađivanjem sastava, pogotovo vezne linije s Brozovićem i Modrićem. To su vrhunski igrači, a Modrić vjerovatno najbolji igrač poslije rata na našem području, ali godine su te koje ne praštaju i do smjene generacije mora doći. Siguran sam da će to i uraditi. Ovo sada što su pokazali nije dostojno onome što su pokazali posljednjih 26 godina”, kaže Dudić.

Austrija kao najprijatnije iznenađenje

Pitali smo ga i kako je on vidio ostatak Evropskog prvenstva, odnosno koji je tim, prema njegovom mišljenju, pokazao najviše te ko mu je najprijatnije iznenađenje.

„Španija je pokazala najviše do sada, igraju nekako najzrelije, a posebno su me impresionirali u meču protiv Italije u kojem su pobijedili jednim golom, a trebalo je biti mnogo više.

Moj pritajeni favorit je bila Nizozemska, ali sve njihove nedostatke u igri ogolila je Austrija koja im je pokazala da imaju mnogo mana i nedostataka u igri. Vidi se da tu u veznom redu nedostaje De Jong, pa im je to i najslabiji dio tima. Prije prvenstva sam ih vidio da mogu ići do samog kraja, a pokazali su da imaju slabosti.

Njemačka nije imala dostojnog rivala, a prvi put kad su imali protiv Švicarske patili su se i pokazali da na postavljenu odbranu nemaju neka rješenja. Škotska i Mađarska nisu dostojni protivnici i sigurno da su tu samo što na Euru igraju 24 reprezentacije.

Austrija mi je najprijatnije iznenađenje, pokazali su stil fudbala, koji se i meni sviđa, visok pressing i izlazak na protivničku polovinu. Sigurno je i da Portugal može daleko, to govore njihovi rezultati, iako ih iskreno zbog svojih obaveza nisam nešto detaljno gledao”, zaključuje Dudić.

Izvor: Al Jazeera