Njemačka postavlja standarde: Sigurnost na Evropskom prvenstvu je prioritet

Njemačka mjesecima aktivno radi u pripremi koordinirane strategije koja će pokriti sve moguće prepreke po sigurnost učesnika Eura – kako igrača, tako i navijača.

Ovisno o timovima koji budu igrali i procijenjenog rizika, između 800 i 1.300 policajaca će biti raspoređeno u blizini stadiona na svakoj utakmici (Marijan Murat / picture alliance via Getty Images)

Rigorozni protokoli zaštite, sofisticirani tehnološki sistemi i saradnja između različitih policijskih agencija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou glavni su aduti Njemačke kao domaćina Evropskog prvenstva za siguran boravak navijača i igrača.

U poprilično nestabilnoj geopolitičkoj situaciji u svijetu, sigurnost i ugodan boravak za sve učesnike jednog velikog događaja kakav je Evropsko prvenstvo jedan je od prioriteta i imperativa za domaćina.

U kontekstu savremenih izazova i prijetnji, Njemačka mjesecima aktivno radi u pripremi koordinirane strategije koja će pokriti sve moguće prepreke po sigurnost učesnika Eura (igrača i navijača), a uoči početka samog turnira, sve naznake ukazuju na to da je ova država spremna na izazove i da su kreirali strategiju s kojom će pružiti ugodan boravak za sve posjetioce.

Zajedničkim radom do sigurnosti

Procjene govore da će sigurnosne snage imati zadatak da zaštite gotovo 2,7 miliona navijača koji će dolaziti na utakmice, tačno 24 bazna kampa reprezentacija učesnika i 10 stadiona širom zemlje na kojima će se odigrati 51 utakmica u periodu od mjesec dana. Uz očekivanih 10-ak miliona posjetitelja u fan zonama, nema sumnje da ih očekuje zahtjevan i obiman zadatak, ali i da na njega imaju spreman odgovor.

U cilju prevencije svake opasnosti, Njemačka je za Euro uključila gotovo 600 sigurnosnih stručnjaka iz svih zemalja koje će učestvovati na prvenstvu, sa zadatkom da zajedno rade u Međunarodnom centru za policijsku saradnju (IPCC) u Neussu i da taj centar koriste kao mjesto spajanja svih važnih sigurnosnih informacija.

Vjeruju da ovakva integracija omogućava bržu reakciju na bilo kakve potencijalne prijetnje.

„Svaka država poznaje svoje izazivače problema bolje od bilo koga drugog, a strani stručnjaci koji će biti prisutni u Neussu moći će ih brže identifikovati. Veličina delegacija ovisit će o broju navijača i njihovoj potencijalnoj opasnosti. Engleska će, primjera radi, imati mnogo više predstavnika od Švicarske“, rekao je za Oliver Strudthoff, direktor IPCC-a, u izjavi za AFP.

Sigurnosne mjere obuhvataju i pojačanu kontrolu granica te vidljivo prisustvo policije na željezničkim stanicama i na aerodromima tokom predstojećih mjesec dana.

Njemačka nakon 18 godina na novom ispitu

Za Njemačku će ovogodišnji Euro biti prvi veliki nogometni turnir koji će se odigrati isključivo unutar granica ove države – nakon Svjetskog prvenstva 2006. godine koji je tamošnjem stanovništvu, ali i svim navijačima ostao u pamćenju kao „savršeno organizovan“.

S tim u vezi, žele ponoviti iskustvo od prije 18 godina i još jednom pokazati sposobnost organizovanja i držanja situacije pod kontrolom. Napetost u Ukrajini i na Bliskom istoku s razlogom podiže nivo opreza, a zaštita navijačkih zona kao „laganih meta“ sigurno će biti pod najvećom prismotrom.

Značajni napori uloženi su u povećanje fizičke sigurnosti na i u blizini stadiona, a uz to će se koristiti najsavremenija tehnologija za video-nadzor, detekciju metalnih predmeta i identifikaciju lica. U proteklom periodu izvedene su i brojne vježbe simulacija različitih kriznih scenarija kako bi se osiguralo da osoblje i službe hitne pomoći budu spremni za svaku situaciju, pa i nepredviđenu okolnost.

Također, uz jačanje kontrole prodaje alkoholnih pića, što će svakako biti od izuzetne važnosti, fokus je stavljen i na preventivne mjere kako bi se smanjila vjerovatnoća izbijanja nasilja ili nereda, a koja uključuje edukaciju navijača o ponašanju na stadionima, kao i kaznama za svako kršenje pravila i protokola. U cijeli projekt uključeno je i gotovo 16.000 volontera.

Za potpunu sigurnost, njemačka vojska će nadzirati nebo i sve bespilotne letjelice koje u tom trenutku budu aktivne. Situaciju će nadzirati iz Nacionalnog centra za zračnu sigurnost, koji se nalazi na 70-ak kilometara udaljen od IPCC-a. Dronovi će, samim tim, imati ograničenu zonu kretanja, posebno oni koji nisu u vlasništvu organizatora.

Imajući u vidu da Rusija nema pravo učešća na Euru, njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser posebno je istakla je da će nogometna reprezentacija Ukrajine imati pojačane mjere predostrožnosti.

Ovisno o timovima koji budu igrali i procijenjenog rizika, između 800 i 1.300 policajaca će biti raspoređeno u blizini stadiona na svakoj utakmici.

Kako bi se spriječio ulazak na utakmicu s oružjem ili eksplozivom, što je svakako najveća opasnost, tamošnja vlada donijela je odluku da će oko svakog stadiona biti postavljena tri sigurnosna perimetra: automobile će provjeravati na prvoj barijeri, torbe će pretraživati na drugoj, dok će se skeniranje karata vršiti na trećoj barijeri.

Dobra priprema, opreznost i spremnost

Philipp Lahm, direktor Eura 2024 i proslavljeni njemački fudbaler, kaže da je sigurnost za sve učesnike od početka bila prioritet. Prema riječima organizatora, nikada ne možete biti 100 posto sigurni, posebno kada je u pitanju organizacija ovako velikih događaja, a najvažnije je biti dobro pripremljen te uvijek oprezan i spreman na reakciju.

U vremenu globalne nestabilnosti i povećanog rizika od nereda, Njemačka organizacijom Evropskog prvenstva još jednom želi pokazati sposobnost u pripremi i provođenju sigurnosnih mjera za jedan veliki događaj. Baš kao što su to uradili i 2006. godine.

Kao narod koji je jedan od sinonima za disciplinu, organizaciju i poštivanje pravila, Nijemci su stekli reputaciju kao nacija u kojoj se životna i sigurnosna pravila poštuju s visokim standardima, pa će i to bez sumnje biti od velike pomoći organizatoru, ali i primjer svima koji dođu u Njemačku. A Euro 2024, uz to što je sam po sebi festival nogometa, svakako bi trebao biti i refleksija zajedništva i bezuvjetne podrške jedni drugima.

Izvor: Al Jazeera