Susret Kima i Putina: ‘Novi i zastrašujući svijet’

Budući da je ruskom vođi potrebno oružje za rat u Ukrajini, očekuje se da će Kim Jong-un izvući korist od susreta.

Moskva i Pjongjang održavaju bliske veze od sovjetskih vremena (EPA)

Piše: Kate Mayberry

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin održali su prvi samit u historiji 2019. godine.

Kim je otputovao u Vladivostok u svom oklopnom vozu u kojem su dva lidera provela dva dana uživajući u narodnim plesovima, guštajući boršč i okruglice od sobova, te nazdravljajući rastućim odnosima između njihove dvije zemlje.

U to vrijeme, široko podržavajući sankcije Ujedinjenih naroda nametnute Pjongjangu zbog njegovog programa naoružanja, Putin je obećao da će učiniti sve što može s Kinom i SAD-om kako bi se izišlo iz slijepe ulice u pregovorima o denuklearizaciji.

Četiri godine kasnije, Kim i Putin bi se trebali ponovno sastati. Ovaj put, međutim, radi se o prodaji oružja i transferu tehnologije.

“Ulazimo u novi i zastrašujući svijet”, rekao je za Al Jazeeru In-bum Chun, penzionisani general-pukovnik južnokorejske vojske i stručnjak za vojsku i politiku Sjeverne Koreje. “Putin će dobiti oružje, a Sjeverna Koreja [tehnologiju] za poboljšanje sposobnosti svog nuklearnog oružja.”

Veliki razlog za promjenu je potpuna invazija Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Ruske fabrike proizvode samo 2,5 miliona granata godišnje

Moskva se nadala brzom okončanju sukoba, ali borbe traju više od 18 mjeseci. A Rusija sada nije samo daleko izoliranija na svjetskoj sceni nego što je bila 2019, nego je i meta sankcija.

“Ovo je rat iscrpljivanja”, rekao je Mason Richey, vanredni profesor međunarodne politike na Univerzitetu Hankuk za strane studije u Seulu. “Mi ovo smatramo ratom naroda, ali tu Rusija ima relativnu prednost. Ono gdje Ukrajina ima prednost je u ‘metalu’ – vojnoj imovini. Može računati na podršku SAD-a i Evrope koji su uložili sve u u podršku Ukrajini.”

Prema Institutu Royal United Services, think-tanku sa sjedištem u Londonu, Rusija je upotrijebila gotovo 12 miliona granata u Ukrajini 2022. godine, a očekuje se da će ove godine upotrijebiti dodatnih sedam miliona. Ruske fabrike municije imaju kapacitet za proizvodnju samo 2,5 miliona granata godišnje.

S obzirom na sankcije nametnute Moskvi i posljedice njihovog kršenja, “ruska potraga za partnerima za municiju otkrila je gomilu oštećenih, ambicioznih i oportunističkih nacija”, napisao je Matthew Sussex, stručnjak za rusku vanjsku politiku na Australskom nacionalnom univerzitetu, u The Conversationu.

Dok je Sjeverna Koreja veći dio skorije prošlosti provela testirajući novo oružje i vojnu opremu koju razvija kako bi modernizirala svoju vojsku, zemlja još uvijek ima mnogo “metala” – od granata do municije  – i sposobnost da ga proizvede u velikim količinama.

Pjongjang u ponudi ima cijeli raspon konvencionalnog oružja (AFP)

Bruce Bechtol, profesor politike na Univerzitetu Angelo State u SAD-u koji je objavio knjige o sjevernokorejskom režimu i njegovom vojnom širenju, kaže da bi Kim vjerojatno mogao ponuditi Rusiji i artiljerijske topove od 152 mm i različite vrste višecjevnih bacača raketa, kao i malo oružje poput lake puške Type 73, jurišnih puški AK-47 i municije potrebne za takvo oružje.

“Nema sumnje da je Sjeverna Koreja vrlo dobra u proizvodnji sovjetskih sistema starijeg dizajna i njegovom brzom izbacivanju iz upotrebe”, rekao je Bechtol za Al Jazeeru.

Chun se slaže da Pjongjang ima u ponudi “cijeli raspon konvencionalnog oružja”, kao i bespilotne letjelice, prenosne rakete koje se ispaljuju s ramena (MANPADS) i “vrlo sposoban protutenkovski sistem nazvan Bulsae, koji je sličan ruskom Kornetu”.

Sjeverna Koreja bi čak mogla poslati i vojnike, dodao je.

‘Sjevernokorejsko oružje pouzdano i jeftino’

I dok je SAD, koji je prošle godine prvi nagovijestio da je Sjeverna Koreja spremna poslati oružje Rusiji, rekao da je ruska kupovina takvog oružja znak očaja, analitičari nisu tako sigurni u to.

“Sjevernokorejsko oružje je pouzdano i jeftino”, rekao je Chun. “Sjeverna Koreja ga je također voljna prodati. Zašto Rusi ne bi kupovali od njih?”

Moskva i Pjongjang održavaju bliske veze od sovjetskih vremena. Zato i ima stariju i kompatibilnu vojnu opremu, no dodatno su se približili od početka invazije na Ukrajinu.

Ipak, analitičari ističu da dok je Pjongjang nekada odnos sa Moskvom smatrao uglavnom transakcijskim – korisnim uticaja na Kinu, njegovog glavnog saveznika – to se sada mijenja.

Sjeverna Koreja se pokazala kao jedna od rijetkih odlučnih pristalica ruske invazije. Podržala je Moskvu u Ujedinjenim narodima u martu 2022, sedmicama nakon invazije, a nekoliko mjeseci kasnije priznala je samoproglašene republike Donjeck i Lugansk u djelomično okupiranoj istočnoj Ukrajini kao nezavisne države.

Čini se da je Moskva također više podržavala Sjevernu Koreju u UN-u, sprječavajući bilo kakvu akciju povodom raketnih testova Pjongjanga uprkos serijskom kršenju sankcija.

U julu je Pjongjang posjetio ministar odbrane Sergej Šojgu. Počasni gost na proslavi Dana pobjede u Pjongjangu, on je bio prvi ruski ministar odbrane koji je posjetio zemlju od raspada SSSR-a 1991. godine.

Šojgu je stajao pored Kima kako bi gledao vojnu paradu, a sjevernokorejski vođa je također uslikan s njim na izložbi najnovijeg sjevernokorejskog oružja, uključujući zabranjene balističke rakete.

Ovo je Kimova najbolja prilika u dugo vremena da dobije pomoć od Rusa (AFP)

Pišući Putinu u augustu, kada Pjongjang obilježava kraj japanskog kolonijalizma na Korejskom poluotoku, Kim je rekao da je prijateljstvo Rusije i Sjeverne Koreje iskovano pobjedom nad Japanom u Drugom svjetskom ratu i pozvao na daljnji razvoj “dugogtrajnog strateškog partnerstva […] sa zahtjevima novog doba“.

Putin je u međuvremenu rekao Kimu da očekuje da će dvije zemlje “jačati bilateralnu saradnju na svim poljima”.

Pitanje za mnoge je cijena koju bi Rusija, stalni član s pravom veta u Vijeću sigurnosti, bila spremna platiti za oružje.

Pandemija je pogoršala probleme s kojima se suočava sjevernokorejska ekonomija, ali dok bude s Putinom, Kimov fokus vjerovatno će biti na vojsci i njegovom tekućem planu razvoja novog oružja i opreme.

“To je Kimova najbolja prilika u dugo vremena da dobije pomoć od Rusa”, rekao je Robert Kelly za Al Jazeeru. “Putin je u nezgodnoj situaciji. Trebaju mu ove stvari.”

Sjeverna Koreja, koju je UN optužio da je pustila svoje ljude da pate dok razvija svoju vojnu moć, vjerovatno će zahtijevati pomoć u hrani ili energentima u zamjenu za oružje.

Rusija bi mogla biti najveći pokretač Sjeverne Koreje

No, većina analitičara očekuje da će Kim potaknuti Putina da podijeli ključnu vojnu tehnologiju, uključujući i ruske podmornice na nuklearni pogon.

Neki već sumnjaju na rusku umiješanost – bilo kroz tehničku pomoć ili širenje – za nedavno razvijeno sjevernokorejsko oružje. Bechtol ukazuje na sličnosti novog oružja s ruskim projektilom Iskander i njegovim novootkrivenim sposobnostima u tehnologiji hipersoničnih projektila.

“Sve u svemu, Rusija bi danas mogla biti najveći pokretač Sjeverne Koreje, čak i više od Kine”, napisali su Victor Cha i Ellen Kim iz istraživačkog Centra za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu.

SAD je prošle sedmice upozorio da će Sjeverna Koreja “platiti cijenu” za prodaju oružja Moskvi, ali s obzirom da je Pjongjang sankcioniran do kraja, čini se da ne postoji više mnogo opcija za Washington da poveća pritisak na Pjongjang.

Kim će, u međuvremenu, gledati svoju listu želja za oružjem i nadati se da će mu njegovi prijatelji u Moskvi pružiti pomoć koja mu je potrebna kako bi se njegovi vojni snovi približili stvarnosti.

Sigurnosne posljedice sastanka njih dvojice u Vladivostoku vjerovatno će se osjetiti daleko izvan Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera