Vlada predložila uštede energije, građani odmah odbili

Hrvatske vlasti dale su preporuke građanima kako da uštede energiju radi najavljenih visokih cijena plina i električne energije.

Uprkos visokim temperaturama, građani već u ljetnim mjesecima u sve većem broju kupuju drva za ogrjev (Pixsell)

Hrvatska, kao i cijeli Balkan, „prži“ se već tjednima na temperaturama od preko 30 stupnjeva tako da nitko niti ne razmišlja previše o sezoni grijanja koja je pred nama. Na to ukazuju političari i mediji ukazujući na ogroman rast cijene električne energije i plina ali i, s obzirom na rat u Ukrajini i sankcije prema Rusiji, na nedostatak plina. To su osnovni razlozi straha što nas sve zajedno čeka tijekom jeseni i zime, odnosno, kako će na to reagirati gospodarstvo, obitelji te koliki računi će biti i tko će sve to moći platiti. U države Europske unije ušao je strah od pada standarda, BDP-a, gašenja radnih mjesta…

Slijedom toga gradovi u Hrvatskoj su već započeli s provođenjem mjera štednje pa se diže temperatura na kojima će hladiti klima uređaji, gase se rasvjetna tijela i slično. Grad Vukovar donio je odluku i da se do daljnjeg ugasi svako drugo javnorasvjetno tijelo na gradskim prometnicama. Ide i dalje pa se sve glasnije govori i kako će od 15. kolovoza do daljnjeg biti zatvoren unutarnji bazen, a da će vanjski bazeni biti zatvoreni od 1. rujna. Unatoč visokim temperaturama i građani sve to vide pa u sve većem broju kupuju drva za ogrjev.

„Još uvijek nije ništa precizirano, vode se razgovori i pregovori. Sve ćemo znati 12. kolovoza kada završava postupak javne nabave i kada ćemo vidjeti koliko će nam troškovi energije rasti. Neke procjene govore o rastu od 500 pa do čak 1.500 posto. Zapravo nitko ništa precizno ne zna ali s takvim cijenama nemoguće je poslovati. Radi se o izuzetno osjetljivoj odluci jer s jedne strane su abnormalni troškovi i mogući višemilijunski gubitci, a s druge strane je navika građana da dolaze na bazen i određeni standard koji je došao s zatvorenim i otvorenim bazenom. I dalje se traže modeli, razgovara ali je situacija iznimno teška jer nitko ne želi niti smije ići u tolike gubitke. Gradu je svakako u cilju zadržati vrtiće i škole prije bazena što je sasvim normalno“, rekao je Ivan Szabo, ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar.

Smjernice o uštedama

Kako se očekivalo s mjerama štednje oglasila se i hrvatska Vlada koje je prezentirao ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović.

„Sugerira se da temperature hlađenja ne treba biti niža od 25 stupnjeva kao i da se više koriste LED žarulje ali i racionalno ponašanje i korištenje rasvjete. Poznato je kako iz medicinskih razloga nije dobro imati veliku razliku između unutarnjih prostora u kojima se boravi i vanjske temperature, preporuka je da je razlika sedam stupnjeva.  Treba se više oslanjati na javni prijevoz i više koristiti bicikl kad je to moguće. I to je dio smjernica. Poanta je da se malim promjenama u ponašanju postižu uštede”, samo su neke od smjernica Vlade RH I ministra Filipovića.

Novim smjernicama preporučena je temperatura za hodnik 14-18 stupnjeva, u spavaćoj sobi 18 stupnjeva, kuhinji 18-21 stupnjeva, radnoj sobi 18-21 stupnjeva, dnevnom boravku 20-23 stupnjeva, kupaonici 23-25 stupnjeva, a preko dana, kad nikoga nema kod kuće, preporučena je temperatura 16 stupnjeva. Između ostaloga preporučuje se i da se poslije korištenja monitori računara gase jer, kako se navode, oni troše oko 50 posto energije potrebne za rad računala. Temperatura električnog bojlera trebala bi biti postavljena na 55 do 60 stupnjeva, a ako se van prostorije boravi više od 24 sata, potrebno ga je isključiti.

Međutim, vrlo brzo po objavljivanju smjernica od strane Vlade krenuli su i komentari ne samo stručnjaka nego i običnih građana preko čijih leđa će se sve to prelomiti. Brojni stručnjaci tvrde kako takve smjernice ne mogu dovesti do nekih značajnijih ušteda te da treba ići u drugom smjeru.

Ogorčeni građani

Prezentiranje smjernica za uštedu poklopilo se s svečanim otvaranjem Pelješkog mosta na kojemu je tom prilikom organiziran svečani program, došla je cijela Vlada, brojni saborski zastupnici, političari i uzvanici. Između ostalih nastupila su i „Krila oluje“, a cijeli program je završen spektakularnim vatrometom. Upravo to su činjenice na koje ukazuju i građani koje se poziva na štednju i „stezanje remena“.

„Pelješki most je važan ali u vrijeme kada se građane poziva na štednju oni su na svečanost otvaranja potrošili milijune kuna. Koliko je samo goriva potrošeno da svi ti uzvanici dođu i budu na otvaranju. Velika većina građana Hrvatske i ne živi rastrošno jer nema novaca za to tako da veliku većinu tih preporuka mi već i koristimo. Osobno moja obitelj i ja ćemo i dalje nastaviti živjeti na isti način i „pružiti ćemo se koliko se možemo pokriti“. Niti ne razmišljam da dodatno smanjujem temperaturu grijanja jer ne možemo. Mislim kako je se moralo drugačije puno toga raditi i razmišljati na drugačiji način jer ovo ne daje rezultata“, kaže Tomislav Ljubić iz Vukovara.

Dodaje i kako se vlasti, bez obzira na stranačku pripadnost, ponašaju kao pijani milijarderi te da niti ne znaju potrebe i probleme običnih građana.

„Hoće li se političari smrzavati ili raditi bez klime? Koliko će oni uštedjeti i na koji način? Hoće li im biti smanjene plaće ili privilegije? Hoće li se njihova djeca smrzavati u stanovima i kućama jer su smanjili grijanje? Neće ništa od toga i oni će nastaviti normalno živjeti. Tako ćemo i mi“, ističe Ljubić.

Niti drugi građani, s kojima smo razgovarali, ne planiraju ništa posebno mijenjati u svome načinu života kada je riječ o grijanju stanova i kuća te korištenju električnih uređaja. I oni redom ukazuju na u isto vrijeme rastrošnost koja vlada od strane vlasti pa tako spominju brojne službene automobile, nepotrebna putovanja, službene kartice, kupovine novih automobila i opreme… U isto vrijeme ukazuju i na slabe rezultate svega toga što vlasti rade. Čuju se i prigovori na donacije koje idu državama izvan Hrvatske dok u isto vrijeme dobar dio hrvatskih građana jedva sastavlja kraj s krajem.

Reagirao i Milanović, u svom stilu

„Plin koristim samo za kuhanje jer smo prije desetak godina uvidjeli kako je grijanje na drva jeftinije. Električne uređaje koristim koliko koristim i tu ništa puno ne mogu mijenjati. Obiteljsku kuću bi i energetski obnovili ali trenutno nemamo novaca za to. Drugim riječima nastaviti ćemo živjeti kao i do sada bez obzira na te neke preporuke. Ne možemo puno smanjiti niti na ishranu jer se hranimo kao i drugi – normalno i bez nekog luksuza. Jedino možemo, i to samo donekle, smanjiti vožnju automobilom“, kaže Jadranka Ivić iz Vinkovaca.

Ubrzo po prezentiranju smjernica Vlade o uštedi energije oglasio se i predsjednik Zoran Milanović koji je u nekoliko rečenica iznio svoj stav.

“Ako ćete staviti klimu na 25, onda je radije prodajte Romima, oni će na tome profitirati. Onda je isključi. Klima uglavnom ne radi na 25 stupnjeva, posebice klima koju si može priuštiti većina ljudi, a to je ona srednje kvalitete. Čim padne kiša nakon Gospe, te mjere više ne vrijede. Nije ovo kritika Filipovića, jer što on tu može. Ili će se rat u Ukrajini smiriti ili će kineski premijer dogovoriti nešto s Putinom i Bidenom. EU se tu neće ništa pitati. Na nama je da riješimo probleme svog naroda. Nijemci su 1941. smrzavali da bi došli do Moskve, sada će se smrzavati doma”, rekao je u svome stilu Milanović poslije čega su uslijedile brojne kritike jer je Rome spomenuo u negativnom smislu.

Izvor: Al Jazeera