Zdravko Mamić je postao glavni reformator hrvatskog pravosuđa

U Osijeku su, na temelju optužbi odbjeglog osuđenika Zdravka Mamića, uhapšena trojica viđenijih sudaca.

Mamić je trojicu sudaca optužio za kriminal i primanje mita, a sve kako bi ga oslobodili u sudskom sporu za izvlačenje novca iz Dinama (Armin Durgut/PIXSELL)

Desetljećima unazad, točnije od kako je Hrvatska postala neovisna država, ukazuje se na loše stanje u hrvatskom pravosuđu i traže hitne i korijenite reforme. Međutim, unatoč tome što su toga svi bili svjesni do traženih reformi nije dolazilo. A, onda je došla srijeda, 09. lipanj 2021. godine, kada su u ranim jutarnjim satima uhićena tri suca iz Osijeka.

Radi se o sucima Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću koje je prije nekoliko mjeseci bivši čelnik GNK Dinamo Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Mamić je trojicu sudaca optužio za kriminal i primanje mita, a sve kako bi ga oslobodili u sudskom sporu za izvlačenje novca iz Dinama koji se vodi na sudu u Osijeku. Uz njih je uhićen i osječki poduzetnik Drago Tadić. Po mnogima iz sustava pravosuđa radi se o pravoj „pravosudnoj bombi“ poslije koje ništa više u hrvatskom pravosuđu neće biti isto.

Pravosudna bomba

„Ovo je velika vijest za Hrvatsku i hrvatsko pravosuđe. Ovo je bomba. Ako su počela uhićenja, znači da DORH i sudac istrage smatraju da postoji osnovana sumnja, a to je već puno. Što znači za sam postupak, prerano je reći. Postupak je kontaminiran na neki način, ali završio je osuđujućom presudom. Hoće li se moći dovesti u vezi korupcija sudaca s donošenjem odluke, tek treba vidjeti. Mamić, ako je dao novac, dao ga je da mu pogoduju, da ga oslobode”, rekao je komentirajući uhićenja sudaca poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo.

Dalje pojašnjava kako se radi o ljudima koji su prijatelji sa svima koji vode postupak te da bi bilo neprimjereno da su na slobodi. Prema riječima Nobila značajno je već i to što su bili dovedeni pred stegovno vijeće, a činjenica da su uhićeni, došli su do donjeg praga .

„Radi se o sucima koji su očigledno primili novac od Mamića. Ako će biti pritvoreni, radi se o ozbiljnoj stvari. Tužioci se u ovakvim slučajevima ne bi smjeli zaletjeti – kad idete na visoko rangirane suce, ne smijete promašiti”, rekao je Nobilo.

Sve je krenulo kada je Vrhovni suda RH 16. ožujka 2021. godine potvrdio osuđujuću presudu Zdravku Mamiću od šest i pol godina zatvora. Radi presude Mamić je pobjegao u BiH odakle je početo voditi pravi rat protiv čelnika u hrvatskom pravosuđu i pojedinih sudaca. Tada se doznalo kako je još u listopadu prošle godine USKOK-u predao USB stick na kojemu se nalaze brojni dokumenti i dokazi kako je uhićenim sucima davao mito, plaćao putovanja u inozemstvom i slično. Saznalo se tada i o drugim poslovima dijela sudaca koji su se bavili i poljoprivredom, proizvodnjom voća, oblačili se u skupocjenim buticima gdje nisu plaćali račune, kako su dolazili do nekretnina… Objavljivao je pri tome i razne fotografije, račune i druge dokaze.

Mamić optužio i SOA-u

Uz trojicu sudaca Mamić je teške optužbe iznio i na račun predsjednika Vrhovnog suda RH Đure Sesse kao i za predsjednika suda u Osijeku Zvonka Vrbana. Rekao je i kako ga je sudac Zvonko Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem. Sve svoje tvrdnje i optužbe Mamić je ponovio i na ispitivanju koje je putem međunarodne pravne pomoći sredinom svibnja održano u Livnu.

Nakon uhićenja osječkih sudaca Mamić je za medije rekao kako je do tih uhićena trebalo doći davno prije te da su ti suci određene dokaze prikrili. Najavio je i kako će u BiH tražiti politički azil kao i da za slučaj u kojemu je dao mito od države očekuje oprost jer bi to, kako je rekao, jedino bilo normalno. U isto vrijeme teško je optužio i čelnike sigurnosnih službi Hrvatske.

„Pa je li moguće da su oni sada uhapšeni, a da niti jedna tajna služba pa ni SOA nije znala o kontaktima sudaca, ali ne u slučaju braće Mamić, već u sto slučajeva. Oni su kleptomani, oni su se hvalili meni kako su, da bi mi se učinili uvjerljivima da im dam novac, da su i u drugim predmetima uzimali novac. Znam koji su to predmeti ali to neću podijeliti s javnosti. Reći ću sve odvjetništvu“, rekao je Mamić.

Uhićenje trojice sudaca komentirao je i predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, kojega je Mamić također u više navrata prozvao, a koji je rekao kako je to bio težak dan za sud, hrvatsko pravosuđe ali i Hrvatsku kao državu.

Nešto u sustavu nije u redu

„Uhićenja su nešto što mora poremetiti cijeli sustav i pokazuje da nešto u ovom sustavu doista nije u redu. Predmeti koje su uhićeni suci vodili dodijeljeni su drugim sucima i ti drugi suci su već započeli novo postupanje u tim predmetima. Jedan predmet koji se tiče osuđenika Zdravka Mamića je pravomoćan i oni ne postupaju u njemu, drugi predmet koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku vode drugi suci koji nisu u doticaju s optužbama Zdravka Mamića i sa ovim radnjama koje su se dogodile, rekao je Vrban.

Očekivano je uhićenje sudaca bila tema i brojnih političkih reakcija gdje oporbeni političari i zastupnici nisu štedjeli HDZ. Najčešće se spominje teza kako su upravo HDZ i Vladimir Šeks, koji se dovodi u vezu sa puno toga u hrvatskom pravosuđu, odgovorni za ovakvo stanje. Posebno se ističe kontroverza da je odbjegli osuđenik, misli se na Zdravka Mamića, postao glavni reformator hrvatskog pravosuđa što također puno toga govori.

„Ovo je alarm, kada nam odbjegli bjegunac radi ključne poteze u reformi pravosuđa. Ovo je pljuska svima nama zastupnicima. Nije hrvatsko pravosuđe prva stvar koju treba mijenjati, treba mijenjati prvo nas zastupnike, odnosno većinu”, rekla je saborska zastupnica Dalija Orešković (Centar).

Nikola Grmoja (Most)  rekao je kako se u ovome slučaju radi o jednom moćniku koji je podmićivao suce te da saborski zastupnici u Državnom sudbenom vijeću (DSV) ne mogu utjecati jer suci imaju dvotrećinsku većinu.

“Ovo je sramota. Tri suca su nam uhićena. Očito u Osijeku treba dobro provjeriti. Od akademske zajednice, jer znamo da su se HDZ-ovci kombijima vozili po diplomu u Osijek”, rekao je Grmoja.

Hoće li Mamić biti izručen Hrvatskoj?

Događanja oko uhićenja suca komentirao je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Osvrnuo se na eventualno izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj koji je rekao kako on brani svakodnevno hrvatsko pravosuđe na razne načine poput jačanja DSV-a, ulaganjem u pravosudnu infrastrukturu, kroz provjere imovine sudaca, digitalizaciju pravosuđa. Progovorio je i o mogućnosti da Zdravko Mamić na kraju ipak bude izručen Hrvatskoj.

„Postupak se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde Bosne i Hercegovine zatražimo izručenje. Čim Državno odvjetništvo od nas to zatraži, mi ćemo pokrenuti postupak. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći je jasan, njega se može izručiti u Hrvatsku samo za ono kazneno djelo za koje se izručenje traži. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi on trebao biti izručen na temelju sporazuma”, rekao je Malenica.

„HDZ-ovo“ pravosuđe

„Bombu“ iz Osijeka komentirao je i predsjednik RH Zoran Milanović koji je rekao kako ne zna detalje ali i da će se vidjeti što će se dogoditi poslije uhićenja.

„Tri suca, to je sistemski poremećaj, djeluje kao lupus, dakle teža imunološka situacija, puno je tri suca jednog suda. To je HDZ-ovo pravosuđe, jedan kroz jedan. Ako su uhitili tri suca, to je mreža. Naravno da je sve funkcioniralo po špagi dok stvari nisu postale javne i onda je reagirao dobri i simpatični medo – USKOK”, rekao je Milanović.

Sve to nije moglo proći bez komentara predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je u svome uvodnom govoru na redovitoj sjednici Vlade kazao kako pravosudna tijela rade neovisno. Kazao je i kako broj postupaka i osobe protiv kojih su ti postupci pokrenuti je dokaz da nema privilegiranih i dokaz da pravosuđe ne štiti nikoga od odgovornosti,

„Zato širenje teze da je pravosuđe nečije ili što je Milanović rekao da je pravosuđe HDZ-ovo je jednostavno laž i sve teže je plasirati tu lažnu tezu o korupciji i na tome ću inzistirati i očekujem da vi svi na tome inzistirate. Postupci koji se pokreću za mandata i ove Vlade, a i one prve naše Vlade pokazuju samo jedno – ovo je vrijeme obračuna s korupcijom i naša je Vlada ona, a ja kao predsjednik Vlade, shvatila što su čije nadležnosti i to jako dobro zna i ne traži od ravnatelja policije ili glavne državne odvjetnice da nas informira o izvidima koji su tajni. Ne postoji tzv. HDZ-ovo pravosuđe. Ne postoji. Možda je bilo SDP-ovo, jer uvid u tajne izvide je kršenje zakona. Kao predsjednik Vlade nemam razlog niti potrebu niti ću ikoga štititi niti imam potrebu koristiti pravosuđe za borbu sa svojim protivnicima i ne zanima nas protiv koga se vode postupci, nego da se osobe kojima se sudi kazni u najkraćem roku. Želimo da kazne budu takve da im više ne padne na pamet baviti se korupcijom“, poručio je Plenković.

Oglasio se i USKOK

Oglasio se i USKOK odakle navode kako su pokrenuli istragu protiv sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

U priopćenju USKOK-a navodi se kako je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, „u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudac uzeo.

Prema daljim navodima USKOK-a od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika „u više navrata ostvarivao osobne kontakte” s Vekićem, također uskočkim sucem.

On mu je navodno obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda pa tako i osumnjičenim Kvesićem, „za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti”, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke”.

Sukladno dogovoru Zdravko Mamić je kao protuuslugu u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Dodaju i kako je Zdravko Mamić,  zajedno s bratom Zoranom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu gdje su dogovorili kako će ga putem Vekića „novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu”. Prema navodima USKOK-a Zoran Mamić je potom osigurao 100.000 eura s ciljem  ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, navodno je predao poduzetnik Tadić.

Isto tako iz USKOK-a navode i da je Mamić, „kao nagradu za dogovoreno pogodovanje”, podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića „i njemu bliskih osoba” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada