Od 2000. ubijeno 1.700 ljudi, Palestinci su žrtve nasilja i zločina

Sve su učestaliji zločini koji prolaze nekažnjeno kada su žrtve Palestinci koji žive u Izraelu te su Arapi postali taoci nasilja i zločina u svojim selima i gradovima.

Mjesto na kojem je pucano na doktora Soleimana Igbarije na njegovom zemljištu u Umm al-Fahmu (Al Jazeera)

Piše: Mohammad Mohsen Watad – okupirani Jerusalem

Anas Igbaria, sin čelnika Islamskog pokreta, doktora Soleimana Igbaria, na kojeg je pucano dok je bio na svom zemljištu u rodnom gradu Umm al-Fahm prošlog četvrtka, smatra da izraelska policija i obavještajna služba snose punu odgovornost za pokušaj ubistva njegovog oca.

Anasov otac se trenutno nalazi u bolnici u kritičnom stanju, a državno tužilaštvo još uvijek nije utvrdilo odgovorne za napad i izvelo počinitelje pred sud.

Ova optužba na račun izraelske institucije dolazi u trenutku eskalacije nasilja i zločina protiv Palestinaca u Izraelu.

Samo od početka ove godine zabilježeno je 10 zločina, dok je u 2020. godini ubijeno 113 ljudi.

Od Druge Intifade, poznate i kao Al-Aksa Intifada, koja je izbila 2000. godine, ubijeno je oko 1.700 Arapa u oružanom haosu i zbog neuspjeha vlasti da provedu zakon te saučesništva izraelske policije s bandama organiziranog kriminala, koje su ubačene i kontroliraju život Palestinaca na izraelskim teritorijama.

Dr. Soleiman Igbariah, vođa “zabranjenog” Islamskog pokreta u Izraelu (Al Jazeera)

U arapskim naseljima postoji gotovo 500.000 komada oružja bez dozvole, prema procjenama izraelske policije.

Sve su učestaliji zločini koji prolaze nekažnjeno kada su žrtve Palestinci koji žive u Izraelu.

Arapi su postali taoci nasilja i zločina u svojim selima i gradovima.

U krvavoj realnosti koju žive arapska naselja, izraelska policija nastavlja huškanje protiv Palestinaca na teritorijama pod kontrolom Izraela.

Kako bi se izbjegla odgovornost, krivica se prebacuje na žrtve, uz tvrdnje da su visoke stope nasilja i kriminala također posljedica nespremnosti arapske zajednice da sarađuje s policijom u razotkrivanju zločina.

Protestni skup ispred policijskog sjedišta u Umm al-Fahmu radi osude zločina ubistva (Al Jazeera)

Konstantno nasilje na palestinskim teritorijama

Sin doktora Igbaria je za Al Jazeeru opisao konstantno nasilje, zločine i krvoproliće s kojim se suočavaju Palestinci u Izraelu kao “drugu nakbu – katastrofu”.

Ističe da su izraelske okupacijske vlasti poticale nerede i unutrašnje sukobe i dozvolile da se palestinska krv polijeva rukama vlastitog naroda kroz izraelske mehanizme i alate, u okviru cjelovitog i kompletnog projekta s ciljem razbijanja palestinske zajednice na teritoriji Izraela.

Igbaria je upozorio na posljedice plana izraelskih vlasti za budućnost i postojanje Palestinaca na teritorijama pod kontrolom Izraela, pogotovo jer izraelski projekt nasilja jasno potvrđuje da ne postoji društveni imunitet i da su svi meta napada.

U tom se otišlo predaleko i sada se prešlo na ciljanje vođa, kazao je.

“Tokom svjedočenja sam direktno optužio izraelsku policiju i smatram je odgovornom za pokušaj atentata na mog oca, koji je poznat po dobrotvornim i humanitarnim aktivnostima u Jerusalemu, Al-Aksi i povijesnoj Palestini, pa čak i na razini arapskog i islamskog svijeta”, kazo je sin čelnika Islamskog pokreta.

Šejh Kamal al-Khatib: Izrael je stvorio uvjete za pokušaj atentata na Soleimana Agbaria (Al Jazeera)

Droktor kao ‘legitimna’ meta napada

Isti stav zastupa i šejh Kamal al-Khatib, šef Odbora za slobode na teritorijama pod kontrolom Izraela, koji je bio potpredsjednik Islamskog pokreta, čije je djelovanje Izrael zabranio.

Čak i ako Izrael nije izravno izvršio atentat na doktora Soleimana, stvorio je uvjete i obezbijedio sve faktore da on postane legitimna meta do koje je lako doći i izvršiti atentat.

Khatib je ponovio optužbe protiv izraelske institucije i smatra da snosi punu odgovornost za nasilje i kriminal koji se reflektira u masovnom ubijanju Palestinaca na teritorijama pod izraelskom kontrolom.

Za Al Jazeeru pojašnjava kako je fokus na sistematskom izraelskom ciljanju palestinske kulture, medija, obrazovanja, odgoja i društvenog tkiva, uz pokušaj potiranja i narušavanja nacionalnog, državnog i vjerskog identiteta Palestinaca u Izraelu.

Predsjednik Odbora za slobode je upozorio na izraelski plan za masovni atentat na Palestince.

Takav plan je proizveo ljude koje Izrael koristi nakon što je uspio iskriviti njihov identitet i odvojiti ih od njihove pripadnosti i naroda.

Tome treba pridodati još jedan elemenat – lak pristup oružju, imajući u vidu da, prema službenim statistikama i potvrdi Ministarstva unutrašnje sigurnosti, 70 posto oružja u arapskim naseljima na teritoriji Izraela potiče iz policijskih zaliha i skladišta izraelske vojske.

Sahrana mladića iz mjesta Kafr Qara koji je ubijen prije nekoliko dana (Al Jazeera)

Zatvaranje očiju dok oružje putuje

Khatib se pita: ”Jesu li policijske zalihe i skladišta izraelske vojske bez kontrole i nadzora, pa se može iz njih ukrasti svo ovo oružje i municija?”

“To se odvija tako što se zatvaraju oči i provodi dobro osmišljen plan kako bi se olakšao promet oružja i njegovo dospijevanje do palestinskih naselja, a da ne spominjemo krijumčarenje oružja iz Jordana i Zapadne obale u palestinska naselja u Izraelu. Sve se to provodi pod pokroviteljstvom Izraela, koji nadzire svako kretanje na teritorijama koje naseljavaju Palestinci u Izraelu i ne može se reći da je nemoćan i nesposoban da dođe do ovog oružja i da ga prikupi”, kaže Khatib.

Smatra da je nakon Druge Intifade 2000. godine Izrael želio kazniti palestinske stanovnike na svojim teritorijama zbog uloge u pobuni i podrške pitanju palestinskog naroda i odbrani Jerusalema i Al-Akse tako što je promovirao razdor, rascjepkanosti, borbu i haos među Palestincima u Izraelu.

Gomilala su se tijela ubijenih mecima smutnje, izbijala plemenska trvenja, sektaštvo i osnivale bande koje se bave organiziranim kriminalom, a sve je to ličilo na plan bivše američke državne tajnice Condoleezze Rice za Bliski istok.

Haos bandi i organizirani kriminal

Doktor Yusef Jabareen, zastupnik ispred Zajedničke liste, ljutnju koja vlada u narodu zbog situacije u kojoj žive arapska naselja na izraelskim teritorijama opisao je kao “najeklatantniji pokazatelj gubitka osjećaja lične sigurnosti kao temeljnog prava”.

Ističe da je najveći izazov u ovoj fazi “kako ovaj bijes pretvorit u masovno djelovanje i otpor, koji će prisiliti izraelsku policiju da promijeni svoju politiku saučesništva”.

Jabareen je za Al Jazeeru pojasnio da pogoršanje nasilja i kriminala u palestinskoj zajednici na teritorijama pod kontrolom Izraela zahtijeva eskalaciju i spremnost na borbu i suprotstavljanje kako bi se izraelska policija i službe za provođenje zakona prisilile da preuzmu svoju ulogu u borbi protiv nasilja, kriminala, oružanog haosa i bandi organiziranog kriminala te kako bi se ojačala društvena solidarnost u pravcu zaustavljanja krvavih scena u selima i arapskim gradovima.

Bijes među arapskim stanovnicima Izraela zbog širenja nasilja i ubistava u njihovoj zajednici (Al Jazeera)

Član Zajedničke liste vjeruje da, osim što izraelska policija snosi punu odgovornost za eskalaciju nasilja i kriminala, arapski građani u Izraelu također trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti kroz rad na međusobnom jedinstvu, jačanju zajedničkih napora u borbi i učvršćivanja saradnje u zajednici kako bi se oslobodilo od epidemije nasilja, kriminala i dominacije koju imaju bande organiziranog kriminala.

Jabareen je naglasio da je izraelska policija, koja odobrava zločine i dozvoljava kriminalcima samoupravu u arapskim naseljima, ista ona policija koja suzbija demonstrante koji traže svoje pravo na siguran život, znajući da su kontinuirane masovne aktivnosti i protesti građana odraz odlučnosti arapske zajednice da se suprotstavi nasilju i kriminalu, kao dva najvažnija načina za postizanje sigurnosti zajednice.

Izvor: Al Jazeera