Pozorišne predstave sele pod otvoreno nebo

Pozorišna scena bit će postavljena na Trgu 'Susan Sontag', ispred Narodnog pozorišta Sarajevo (Armin Durgut / PIXSELL)
Pozorišna scena bit će postavljena na Trgu 'Susan Sontag', ispred Narodnog pozorišta Sarajevo (Armin Durgut / PIXSELL)

Iako je u Bosni i Hercegovini ukinuto vanredno stanje, uvedeno u cilju sprečavanja širenja korona virusa, još uvijek su na snazi određene mjere zaštite. Dok galerije i muzeji otvaraju svoja vrata posjetiocima, pozorišne kuće će, zbog nemogućnosti okupljanja većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, još neko vrijeme morati pričekati.

Dok strpljivo čekaju odobrenje nadležnih za ponovni povratak u pozorišne sale i živu interakciju s publikom, rukovodioci pozorišnih kuća u Sarajevu došli su na ideju da pozorišne predstave igraju na otvorenoj sceni.

“Pretpostavljamo i nadamo se da period do potpunog otvaranja i povratka u pozorišne sale neće još dugo trajati, ali želimo pokušati ispuniti ovaj prijelazni period”, kaže direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović.

Njegovu ideju podržali su rukovodioci ostalih pozorišnih kuća u Sarajevu i Scene MESS, kao i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“To je sada naš zajednički projekt. Zadužili smo rukovodioce naših tehničkih službi da se dogovore kako bi igranje predstava na otvorenom bilo tehnički izvodivo. S obzirom na to da su četiri teatarske kuće u ovoj projektu, mislim da možemo napraviti da to bude zadovoljavajućeg tehničkog kvaliteta. Možda to neće biti na svjetskom nivou, ali to nije naš primarni cilj. Cilj nam je pojaviti se uživo pred našom publikom i odigrati naše predstave, makar i u nekom skromnijem izdanju”, kaže Bajrović.

Predstave na Trgu ‘Susan Sontag’

Scena će biti postavljena na Trgu “Susan Sontag”, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, a ideja je da svaka pozorišna kuća izvede barem jednu svoju predstavu. Instrukcije nadležnih o načinu realizacije ovog projekta još uvijek čekaju, a više informacija bit će poznato uskoro.

“Ambijentalno pozorište uvijek ima problema. Svi smo mi, pogotovo glumci s više iskustva, među koje spadam i ja, imali priliku raditi pod raznim okolnostima, da nam pjevaju neki narodnjaci negdje tamo dok igramo našu predstavu. Uvijek postoje problemi koje ambijent nosi sa sobom, ali isto tako, postoji i neka draž u tome da se vratimo nekom vremenu kada pozorište nije bilo u zatvorenim prostorima. Vidjet ćemo da li ćemo tražiti od nadležnih da se tokom trajanja programa zaustavi saobraćaj, do tih detalja još uvijek nismo stigli, ali užurbano radimo na tome, jer smo svjesni da nemamo mnogo vremena”, pojašnjava Bajrović.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Ovo je malo ‘na prvu’, iz nevolje, jer ne možemo ući u pozorište i raditi. Ovo je naš način približavanja pozorišta publici i, na kraju krajeva, njegovog populariziranja. Tokom detaljnije razrade ove ideje smo shvatili da bismo predstavama na otvorenom mogli tradicionalno završavati pozorišne sezone, ali trenutno je to sve na ‘dugom štapu'”, dodaje.

Direktor Internacionalnog tetarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković smatra da su predstave na otvorenoj sceni nešto što je nedostajalo Sarajevu.

Otvorena scena na Tašmajdanu

“Trg ‘Susan Sontag’ svakakako će bolje izgledati ako se što više umjetničkih sadržaja na njemu bude događalo. Ovo je lijepa prilika da različiti teatri i Festival MESS zajedno organiziraju jedan događaj, s predstavama i programima s kojima ovi tetari inače gostuju i po Bosni i Hercegovini, a i šire. Siguran sam da će publika znati prepoznati i važnost ovakvog programa, ne samo zbog vlastitog iskustva, već i kao lijepu priču o uzajamnoj saradnji naših kulturnih radnika i radnica i njihovoj ljubavi i posvećenosti prema pozivu kojim se bave”, kaže Kreševljaković, dodajući kako je važno i dalje biti veoma pažljiv zbog aktuelne pandemije korona virusa.

U Beogradu su ovu ideju inicirali Uprava Grada i Sekreterijat za kulturu, a rukovodioci pozorišnih kuća prihvatili su je sa zadovoljstvom.

“Svi su bili zadovoljni i srećni, jer svi žele da rade. Grad Beograd je omogućio scenu, a sva pozorišta prodaju svoje karte, pa tako imaju mogućnost da naprave neki sopstveni prihod, koji je izostao u ovom periodu epidemije korona virusa”, kaže Gordana Gončić, podsekretarka za kulturu.

Dodaje kako će višenamjenska scena za sva gradska pozorišta i cjelokupnu nezavisnu scenu, kao i za dječija pozorišta, biti postavljena na Tašmajdanu.

“Ima nas 20-ak pozorišnih kuća i nezavisnih trupa. Sve će početi 25. juna i nadam se da će svi imati priliku da igraju na ovoj sceni. Izabrali smo Tašmajdan jer je to otvorena scena, koja na neki način ima dobru kontrolu i organizaciju bezbednosti, uz poštovanje svih mera zaštite, i kada je reč o umetnicima i izvođačima, ali i kada je reč o publici”, pojašnjava Gončić.

Nove teatarske forme u Hrvatskoj

Dječije predstave izvodit će se preko dana, dok će večernje predstave počinjati u 21:00 sat. Pozorišni program na otvorenom, uz neophodne mjere opreza, mogao bi potrajati do kraja jula, a u zavisnosti od interesa publike, mogao bi biti ponovljen u augustu i septembru.

Smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozorišnim kućama omogućen je ponovni početak rada uz stroga pravila, zbog čega su pozorišne kuće širom Hrvatske počele s užurbanim pripremama i probama za nove predstave.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu će do sredine juna svoje programe održavati ispred zgrade, a Hrvatsko narodno kazalište u Splitu je prvo koje će svoja vrata otvoriti publici. Kako je najavljeno, oni će već 18. maja, nakon dvomjesečne pauze, pred publikom izvesti komičnu dramu Laponija. Predstava će biti odigrana na velikoj sceni, čiji je maksimalni kapacitet, zbog preporučenih mjera međusobnog razmaka, smanjen na 187 mjesta. Posjetiocima je preporučeno da nose zaštitne maske, a na ulazu će im biti mjerena tjelesna temperatura i vršena dezinfekcija ruku i obuće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO