Commodore 64: Povratak legende koja je obilježila osamdesete

Commodore 64 ostao je poznat ne samo kao najprodavaniji kućni računar već i kao kultni uređaj koji se i danas može naći u brojnim kolekcijama (EPA)

Malo šta je za generacije odrasle u osamdesetim godinama prošlog stoljeća sinonim za tu ludu deceniju kao legendarni Commodore 64. Iako je bio za to vrijeme moderni računar, većini je bio sredstvo za okupljanje klinaca i sate provedene u nevjerovatnim avanturama, ali i često uzrok niza frustracija.

“Štelovanje” glave kasetofona malim šarafcigerom znalo je i najstrpljivijim protjerati paru kroz uši, a linije koje su ‘igrale’ na ekranima prilikom učitavanja igara su znale izazvati kako osjećaj tjeskobe (hoće li se učitati igra) tako i vrtoglavice (hoće li se više prestati učitavati!)

A teško je prebrojati sve polomljene igračke palice, takozvane “joysticke”, koji su davali dodatnu draž ovom uređaju, jer su modernije verzije izgledale poput upravljačkih palica iz borbenih aviona.

Zahvaljujući svojoj višestrukoj primjeni, ali nizu fenomenalnih videoigara, Commodore je najprodavaniji računar u historiji, a svojevremeno je bez problema “tukao” velikane IBM, Apple i druge. Taj uređaj je bio široko dostupan čak i u nekadašnjoj Jugoslaviji, gdje i dan danas ima veliki broj fanova.

Nova verzija

S obzirom na njegovu nekadašnju popularnost, ali i nostalgiju koju budi kod miliona ljudi širom svijeta, ne čudi da je Retro Games objavio da će izdati novu verziju popularnog debeljka, što je vijest koja je nesumnjivo usrećila mnoge.

Bojan Jovanović, urednik IGN Adrie, portala posvećenog videoigrama, serijama, filmovima i generalno “geek” kulturi”, govori da je Commodore 64, odnosno C64, ostao poznat ne samo kao najprodavaniji kućni računar već i kao kultni uređaj koji se i danas može naći u brojnim kolekcijama.

Linije koje su 'igrale' na ekranima prilikom učitavanja igara su znale izazvati kako osjeća tjeskobe tako i vrtoglavice

“Pre svega, bio je povoljan i veoma pouzdan uređaj koji je nudio za to vreme vrhunski audio-video ugođaj, a vremenom i bazu od preko 10.000 aplikacija i igara. Mnogi su napravili prve gamerske i programerske korake upravo sa C64”, kaže Jovanović i koji je i sam odrastao uz ovaj računar.

Kako kaže, najavljeni povratak takozvanog “debeljka” je popravni ispit za proizvođača koji je omanuo sa C64 Mini.

Prema najavama proizvođača, modernizirani model, jednostavno nazvan C64, sadrži savremenu tehnologiju, ali stari dizajn.

Retro konzola

U suštini, kaže Jovanović, novi Commodore 64 će biti retro konzola, poput PlayStation Classic uređaja, kojeg je Sony pustio u prodaju na zahtjev fanova. Na novom “debeljku” će biti instaliran određen broj videoigara i Basic programski jezik, ali će biti ostavljena i opcija dodavanja dodatnih C64 igara.

“Najbitniji podatak je da će ovaj model biti identičan po izgledu originalu, uključujući i veliku tastaturu. Ipak, novi Commodore je namenjen pre svega kolekcionarima i nostalgičarima, na primer roditeljima koji žele da svojim mališanima kako je izgledao gaming kada su oni bili mali, te ne treba očekivati da se takmiči sa modernim igrama i konzolama”, govori urednik IGN Adrije.

A jedan od tih roditelja koji s nestrpljenjem čekaju novu verziju Commodorea 64 je Haris Hadžić, koji je, kako sam priznaje, znao zaspati u školi zbog “debeljka” jer je krišom sa starijim bratom igrao igre do kasno u noć.

“International Karate, zimske i ljetne olimpijske igre, Elite, Ghostbusters, Boulder Dash, Pit Stop… Mogao bih nabrajati satima šta smo sve igrali, i opet bih pola zaboravio”, kaže otac osmogodišnjeg dječaka. S vremenom je kupovao razne konzole, te igrao videoigre na modernim računarima, ali mu ništa nije predstavljalo toliku zabavu kao stari, dobri Commodore 64.

Igre sa sinom

“Jedva čekam da sinu pokažem na čemu smo brat i ja odrasli. Iako sumnjam da će mu se svidjeti loša grafika, koja je nama u to vrijeme bila nešto iz naučnofantastičnih filmova”.

“Samo se nadam da mi se žena neće puno buniti”, govori Hadžić.

Naravno, iako budi nostalgiju, pitanje je da li ima dovoljno interesa na tržištu za kupovinu nečega što se, objektivno, ne može nositi sa modernim PlayStation 4 ili Xbox One uređajima.

Prema mišljenju urednika IGN Adrije, novi “debeljko” je svakako interesantan uređaj koji će se solidno prodavati.

“Možda ne nudi 100 posto autentično iskustvo koje originalni Commodore 64 nudi, ali za sve koji su nostalgični, a ipak žele par modernijih funkcija i povezivanje na moderni TV, biće sasvim pristojna zamena”, kaže Jovanović.

Ono što će nostalgičare svakako obradovati jeste cijena, koja će biti gotovo 140 dolara, što je znatno jeftinije od 595 dolara, koliko je Commodore koštao početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

S novim debeljkom u paketu dolazi i “joystick”, koji će se moći uključiti u jedan od četiri USB ulaza, a C64 će se moći spojiti na televizor ili na monitor putem HDMI kabla.

Nostalgičari već sada mogu praviti spisak igara koje će prvo igrati na novoj verziji Commodore 64 uređaja, jer on na tržište izlazi početkom decembra.

Izvor: Al Jazeera