Poljski nacionalisti šire manifest Brentona Tarranta

Portal 'Nacionalni mediji' ima direktne veze s udruženjem Marš nezavisnosti, koje organizira manifestacije pod istim nazivom (EPA)

VARŠAVA – Dok ceo svet briše i zabranjuje deljenje sadržine napada i fašističke ideologije kojom se vodio Brenton Tarant, izvršilac terorističkog napada u Krajstčerču na Novom Zelandu, koji je ubio 50 osoba u dve džamije u tom gradu, poljski nacionalisti prevode njegov manifest, dele ga na nacionalističkim portalima i Fejsbuk stranicama, te se žale da ga nije lako održati na internetu. Ovo sve rade, kako tvrde, radi profesionalnog informisanja javnosti.

Tako portal Nacionalni mediji, koji sebi za cilj stavlja konsolidaciju desnice u Poljskoj, te je, kako kažu, “otvoren za ljude i saradnju” i želi da “kreira novi kvalitet nezavisnih medija”, pre dva dana je objavio tekst u kojem javnost može da pročita prevedene odlomke Tarantovog “manifesta”.

Izvrnuti pogled na stvarnost

Objava na tom portalu nema autora, dok naslov glasi: “Pogledaj manifest ubice sa Novog Zelanda koji se briše s interneta: ‘Nisam nacista'”.

“Profesionalno informisanje. Vodeći se tom mišlju, ubacili smo danas prevod manifesta teroriste sa Novog Zelanda. Bez komentarisanja, promovisanja ili hvaljenja. Smatramo da, ako neko može da bude upoznat sa biografijom Staljina, Pola Pota, Hitlera, Če Gevare, ubica od 11. septembra, onda prevod manifesta Brentona Taranta neće biti shvaćen kao ‘širenje mržnje’. I prevod i publikacija su sasvim prirodni u novinarskoj profesiji”, stoji na sajtu kao objašnjenje ovog postupka. Autor(i) takođe izražava(ju) žaljenje što su njegov / njihov prevod i osobe koje su pokušavale da ga podele blokirani na Fejsbuku, dok, kako tvrde, veliki mediji (koje nisu imenovali) smeju da prevode i koriste “delove sadržine koji odgovaraju njihovom mišljenju i narativu”, što ne dozvoljava pojedincu da izgradi sopstveno mišljenje.

Portal Nacionalni mediji ima direktne veze sa udruženjem Marš nezavisnosti, koje predvodi Robert Bonkjevič. To udruženje inače je glavni organizator manifestacije pod istim nazivom, koja se već niz godina održava u Varšavi na Dan nezavisnosti Poljske (11. novembra), te je vrlo kontroverzna zbog toga što, osim desno orijentisanih građana, ali i onih politički neodređenih, marš okuplja fašiste poznate javnosti, koji neretko dolaze i iz inostranstva kako bi promovisali fašističke ideje i uzdizali belu rasu. Slike sa Marša nezavisnosti već dve godine gleda ceo svet 11. novembra jer Varšava izgleda preplavljena morem crvenih baklji, kao da je ratno stanje, a ne godišnjica mira. Na marševima su se učestalo pojavljivali transparenti koji govore o superiornosti “bele rase” nad drugima. Prošle godine, nakon mnogih nedoumica i pregovora, u maršu su učestvovali i predsednik Andžej Duda, premijer Mateuš Moravjecki, predsednik vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski, ministar odbrane Mariuš Blaščak i šef policije Joahim Bruđinjski.

Link na manifest na Fejsbuku udruženja Marša nezavisnosti lajkovalo je hiljadu osoba, podelilo ga je 325, te ima više od 100 komentara, koji, kao što često bude na internetu, umeju da budu krajnje fašistički, dok njihov YouTube kanal prati čak 72.000 osoba, dok je broj osoba koje su lajkovale njihov fan pejdž na Facebooku čak 266.600.

Komentari u vezi s manifestom

Ima osoba, i žena i muškaraca, koje glorifikuju teroristički napad na Novom Zelandu i u njemu vide jedini način “spasa za belu hrišćansku” populaciju. Moderatori Fejsbuk stranice pozivaju na civilizovanu diskusiju, te informišu da su obrisali komentare koji ne spadaju u “civilizovane”.

I dok komentarima raznih vrsta naprosto nema kraja, autori sa pomenutih portala nastavljaju kampanju, žaleći se na nedostatak prostora u javnosti i potiskivanje od “drugih”, te tvrde da bi bili daleko popularniji da njihov sadržaj ne blokiraju Fejsbuk i drugi. Štaviše, autori smatraju da svoj posao “novinara” rade u skladu sa pravilima. Ipak, ni u jednom od dva dostupna teksta nisu se ogradili od ideologije Brentona Taranta niti su ostavili komentar na to stravično delo.

Ipak, portal sejmlog.pl objašnjava da “nije, kao drugi, publikovao snimak terorističkog napada”. Mišljenje portala je da se treba upoznati sa Tarantovim manifestom “kako bismo bolje razumeli njegove razloge” za teroristički čin koji je prozrokovao smrt 50 osoba. Autor tog teksta je Damian Malecki, koji je, kako sam kaže, “ljubitelj novinarskog profesionalizma”, a koji već osam godina živi u Irskoj, gde je aktivan u poljskoj dijaspori.

Izvor: Al Jazeera