Mogu li ‘stradati’ korisnici u borbi Huaweija i Trumpa

Huawei je za nove Mate 30 telefone morao prilagoditi Android (EPA)

Kineski tehnološki div Huawei odbija da igra po planiranom scenariju američkog predsjednika Donalda Trumpa i umjesto da “povije uši”, traži način da zaobiđe sankcije nametnute ovoj kompaniji. Problem sada uskraćenih komponenti koje je telekomunikacijska kompanija iz Azije kupovala od američkih proizvođača je riješen vlastitim proizvodima i kupovanjem opreme od susjeda, dok se problem operativnog sistema i aplikacija činio gotovo ne rješivim.

Zbog američkih sankcija, Google, tvorac najpopularnijeg operativnog sistema Androida, morao je uskratiti svoje proizvode za nove uređaje najveće telekomunikacijske kompanije i drugog najvećeg proizvođača mobilnih telefona u svijetu. S obzirom da je Android po svojoj prirodi otvoren, to je dalo prostora Huaweiju da ga prilagodi, što je demonstrirano s novim Mate 30 uređajima, ali aplikacije bez koji je današnji život skoro nezamisliv predstavljaju veliku prepreku, koja može biti previsoka čak i za azijskog diva.

Ipak, Huawei je odbio da se preda bez borbe, što je rezultiralo ne samo prilagođenim Androidom već i novim operativnim sistemom, nazvanim HarmonyOS, već i zaobilaznim načinom da se pristupi Googleovim aplikacijama, koje ta kompanija zvanično ne nudi kineskom divu.

‘Buntovnička lojalnost’

Bez obzira na ustrajnost Huaweija da se suprotstavi Trumpu, Salko Radovović sa portala Telefoni.ba govori da je jedno sigurno, a to je da američke sankcije nisu donijele ništa dobro za Huawei i da niko ne može tvrditi nešto suprotno.

Odnosno, ako bi kineski div mogao izvući nešto pozitivno iz svega toga, onda bi to bila neka “buntovnička” lojalnost postojećih korisnika proizvoda kineske kompanije.

Međutim, novi kupci sigurno će se ipak dva puta preispitati da li za novi smartphone odabrati neki od Huawei modela, dodao je on.

Kako bi zaobišao blokade nametnute u vezi Androida i pristupa Googleovim aplikacijama, ova kompanija je prilagodila najpopularniji operativni sistem, a postoji i niz stranica koji korisnicima omogućavaju da zaobiđu nedostatak preinstaliranih aplikacija, kao što je ključna za pristup prodavnici Google Play, odakle se mogu preuzeti sve tražene aplikacije, poput Gmaila, Mapsa i drugih.

Za ovo rješenje je potrebno minimalno tehničko znanje, ali za neke to može biti i prevelika prepreka.

Kako kaže urednika portala Telefoni.ba, način sa “zaobilaznicama” možda i neće biti toliko kompliciran onima koji su nešto tehnički pismeniji, ali za većinu korisnika to će ipak predstavljati “špansko selo”, tako da to sigurno nije dugoročno rješenje.

Kultni status

On se osvrnuo i na najavljeni operativni sistem iz radionice ove kompanije, te rekao da je za Huawei dobro da su kroz višegodišnji kvalitet dostigli neki blagi kultni status kod mnogih korisnika, te su im oni vjerni i dalje, uz nadu da će se postojeći problemi riješiti uskoro.

Kako kaže, iz kineske kompanije su potvrdili da već imaju spreman “rezervni” operativni sistem, na kojem rade još od 2012. godine, ali podatak da i sami žele nastaviti s korištenjem zvaničnog Androida i da je HarmonyOS čuvan isključivo za “crne dane”, dovoljno govori.

“Svakako vrijedi postaviti i pitanje da li će zbog ovih sankcija ispaštati i Google, jer ukoliko niko od korisnika Huawei smartphona neće koristiti Android i sve aplikacije koje dolaze sa Play Storea, onda će i Google definitivno osjetiti taj nedostatak”, kaže Radovović.

Problem uskraćivanja zvanične verzije Androida i zaobilaženje blokada korištenjem rješenja “trećih strana” nije samo stvar potencijalne neugodnosti i dodatnog posla za novog korisnika, već i moguć ogroman sigurnosni problem.

Kako pojašnjava Dragoljub Nešić iz Verisec Labsa, beogradskog ogranka međunarodne kompanije specijalizirane za informatičku sigurnost, problem sa prilagođenom verzijom operativnog sistema nije toliko nedostatak Google aplikacija koliko nemogućnost pristupa Google servisa koje aplikacije koriste – od geolokacija, preko notifikacija pa do, na primjerer, API-ja za prepoznavanje slika ili zvuka.

Upitna sigurnost

“Dakle, appovi koji koriste takve servise za pružanje sopstvene funkcionalnosti neće raditi na novoj platformi dok se ne naprave verzije koje koriste alternativna rešenja”, kaže stručnjak iz Srbije.

Što se tiče korištenja neovlaštenih aplikacija, na šta su prisiljeni korisnici novih Huawei telefona, to je svakako značajan “vektor za napade” koji je i do sada bio izuzetno problematičan u smislu prepakiranja (repackaging) aplikacija uz ubacivanje neželjenih i potencijalno funkcionalnosti opasnih po privatnost i sigurnost korisničkih podataka.

Usmjeravanjem korisnika na neovlaštene izvore aplikacija svakako pogoršava taj problem, napominje Nešić.

Vezano za novi operativni sistem Huaweija, stručnjak Verisec Labsa govori da se o njemu malo toga zna.

“Početak svakako neće biti jednostavan i Huawei će na neki način morati da stimuliše softverske kuće da naprave verzije appova koji će na njemu raditi. Obzirom da je Android open-source, bilo bi razumno očekivati da novi OS bude zasnovan na nekom derivatu istog i da će koristiti sličan bezbednosno-sigurnosni model”, navodi Nešić.

Garancija kvalitete

S obzirom da je Huawei drugi najveći proizvođač mobitela u svijetu naizgled djeluje kao garant kvaliteta i sigurnosti njegovog OS-a.

Kako kaže Nešić, da li velika firma može biti garant sigurnosti operativnog sistema je interesantna jer je snaga Androida upravo bila njegova otvorena priroda i mogućnost da razne stranke rade na istom, identificiraju i popravljaju probleme i prave svoje verzije.

S druge strane, dodaje, znamo da je Appleov model zatvorenog operativnog sistema koji isključivo radi na ograničenoj količini hardvera značajno sigurniji od Androida i sa mnogo manje znanih napada i problema.

“Apple je u nekoliko slučaja takođe bio u otvorenoj koliziji za američkim agencijama štiteći interese privatnosti svojih korisnika. Malo je verovatno da će Huawei ikada dostići takvu nezavisnost u odnosu na vlasti u Kini što dovodi u pitanje integritet i privatnost korisničkih podataka u sistemima, uključujući i telefone, koje isporučuje, nešto što je, uostalom, predmet diskusije i, u neku ruku, zabrane kupovine Huawei opreme u 5G sistemima u sve većem broju zemalja”, zaključuje stručnjak za informatičku sigurnost.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO