Zabrana turskih serija – najnovija saudijska bitka

Turske serije veoma su popularne u Saudijskoj Arabiji (Al Jazeera)

Piše: Zuhair Hamdani

Turske dramske serije ne nude samo propagandu o historiji Osmanlijskog carstva nego se uglavnom prate moderni trendovi, što je čak i za pojedine u Turskoj primjer pozapadnjivanja. Međutim, to nije odveć pomoglo turskim serijama u svjetlu političkih promjena koje se dešavaju na arapskoj sceni, o čemu govori i zabrana emitovanja tih serija na nekim saudijskim i arapskim televizijskim stanicama.

Saudijska medijska grupacija MBC, koju vode saudijski biznismen Waleed al-Ibrahim i drugi saudijski investitori, sa sjedištem u Dubaiju, potvrdila je da je dobila naredbu da zaustavi emitovanje turskih TV-drama zbog sve većih tenzija između Ankare i pojedinih arapskih država, među kojima je i Saudijska Arabija.

Analitičari smatraju da se ta odluka ne može posmatrati odvojeno od političkog sukoba kojem svjedoči regija i zahladnjenja odnosa između Ankare i Rijada u posljednje vrijeme, kao posljedice zaljevske krize i blokade Katara. Odnosi su se pogoršali i između Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta zbog zaljevske krize, pitanja Muslimanske braće itd.

Korisnici Twittera navode da je prekinuto emitovanje šest turskih serija na kanalima MBC 1, MBC 4 i MBC Drama, te da je uglavnom riječ o romantičnim ili dramama koje se bave društvenim problemima. Ta saudijska televizijska mreža uglavnom ne emituje turske historijske drame, a izbacila je i sve fotografije i linkove koji se njih tiču.

Meka moć

Serije su postale jedno od glavnih sredstava turske meke moći tokom posljednjih godina nakon što su sinhronizovane serije zavladale većinom arapskih TV-stanica.

Mnogi koji prate ovakva dešavanja ne poriču da su turske serije uspjele, barem u posljednjih deset godina, privući arapske gledaoce. Pojedine statistike pokazuju da je gotovo 75 posto arapskih građana gledalo najmanje jednu tursku seriju i da se na taj način stvara pozitivna slika o Turskoj među arapskim gledaocima.

Portal Yeni Safak prenosi da je na arapskim televizijskim stanicama u 2016. godini emitovano 75 turskih serija s ukupnim prihodima 600 miliona dolara. Saudijska Arabija našla se na prvom mjestu kad je riječ o gledanosti i popularnosti turskih drama.

Dok je popularnost arapskih serija opadala iz različitih razloga ili ponavljanja istih sadržaja, turske serije karakterisala je superiornost u smislu raznolikosti, mnogo kvalitetnijih zapleta i dramske radnje, tehnika snimanja, režije, muzike i prirodnije glume, bez obzira je li riječ o modernim ili historijskim dramama koje se odnose na osmanlijsku historiju blisku arapskoj imaginaciji.

U skladu sa zvaničnim saopćenjima objavljenim u turskoj štampi, Turska proizvodi gotovo 100 dramskih produkcija godišnje, a od toga gotovo 15 izvozi u države Bliskog istoka, Balkana, Latinske Amerike i druge zemlje, dok broj gledalaca turskih serija iznosi 400 miliona izvan granica Turske.

Turska TV-industrija planira do 2023. godine povećati prihode od izvoza serija i produkcije na milijardu dolara. Vrijednost izvoza turskih serija u 2016. bila je gotovo 350 miliona dolara, a izvezene su u 142 zemlje, za razliku od 2012, kad je taj broj iznosio 50 država. Turska je po tome dospjela na drugo mjesto u svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država.

Politika i kultura

Oni koji prate dešavanja kažu da je takva odluka ishitrena i nesmotrena, s obzirom na to da je ta saudijska televizija još od 2007. računala na to da će emitovanjem turskih serija podići gledanost, a sada se priklanja aktualnoj saudijskoj politici zanemarujući potencijalne gubitke.

Kad je riječ o tačkama preklapanja politike i kulture, Saudijska Arabija već je ranije, zajedno s Emiratima, uplela u zaljevsku krizu svoje vodeće TV-kanale, posredstvom kojih su emitovane pjesme koje su opisane kao “bezvrijedne i besmislene”, čime je nanesena šteta njihovoj historiji. Ista situacija desila se ranije i u Egiptu kad su TV-stanice te države obustavile emitovanje turskih serija da bi potom povukle tu odluku.

U takvom kulturnom ruhu do izražaja dolaze politički stavovi s obzirom na to da uprava te saudijske televizije i političari nastoje zaustaviti, kako to zovu, snažno tursko kapitalizovanje arapskih medija s ciljem promovisanja svoje industrije, turizma i simbola među milionima Arapa, dok istovremeno vode politiku koja nije u interesu arapske regije, prema njihovim procjenama.

Dok pojedini opravdavaju odluku da su turske serije neprimjerene za konzervativni ambijent u Saudijskoj Arabiji, neki od korisnika Twittera ističu da odluka dolazi u vrijeme kad Saudijska Arabija ulazi u fazu dosad najveće otvorenosti, “koja šokira”, posredstvom svoje Generalne uprave za zabavu, kao i da su turske serije dosta konzervativnije u odnosu na brazilske i meksičke sapunice, čije će se emitovanje nastaviti.

Reklamna usluga

Uprava te saudijske medijske grupacije smatra da se emitovanjem turskih serija na arapskim TV-stanicama nudi besplatna promotivna i reklamna usluga toj državi, koja se procjenjuje na stotine milijardi dolara. Čak je i politička propaganda pomogla da se “ispolira” imidž Turske i formira arapsko javno mišljenje u brojnim pitanjima, dok, s druge strane, turski TV-kanali ne emituju nijednu arapsku dramsku seriju, smatraju.

Bez sumnje, turske drame imaju pozitivan utjecaj u arapskom svijetu i šire s obzirom na to da je, prema turskim zvaničnim podacima, dramska produkcija doprinijela povećanju turskog izvoza nakita, modnih dodataka, odjeće i dekorativnih predmeta za devet posto, elektroničkih igara za 26,51 posto i romana za 18,11 posto u posljednjim godinama.

Kad su u pitanju političke naredbe da se prekine emitovanje turskih serija, posmatrači smatraju da će grupacija MBC u ovoj priči biti najveći gubitnik u finansijskom smislu i po gledanosti, pogotovo ako se uzme u obzir da je ona prednjačila u ovom domenu, kao i vezanost arapske publike za turske serije.

S druge strane, turske kompanije imat će ograničene gubitke jer postoje deseci drugih arapskih TV-stanica koje će nastaviti ili početi s emitovanjem turskih serija. Budući da će taj bojkot proći bez ekonomskih i finansijskih posljedica, ta odluka neće imati ni političkog utjecaja.

U tom kontekstu, posmatrači takvu odluku vide kao podizanje tenzija u odnosima s Turskom posredstvom zabrane serija i nepromišljena politička prepucavanja koja dolaze iz Rijada i Abu Dhabija u posljednje vrijeme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO