Iz programa Regioskop

Regioskop: Učinimo Poljsku opet velikom

Stranka ekstremne desnice PiS (Pravo i pravednost, polj. Prawo i Sprawiedliwość) pokrenula je krizu u Poljskoj. Od kada je osvojila predsjedničke i parlamentarne izbore 2015. godine, ta stranka provodi radikalan politički program „Dobra promjena“ zasnovan na katoličkim i nacionalističkim principima. Stranka ima potencijal da izgura državu iz Evropske unije i pritom razori evropsku demokratsku zajednicu. Kroz […]

Stranka ekstremne desnice PiS (Pravo i pravednost, polj. Prawo i Sprawiedliwość) pokrenula je krizu u Poljskoj. Od kada je osvojila predsjedničke i parlamentarne izbore 2015. godine, ta stranka provodi radikalan politički program „Dobra promjena“ zasnovan na katoličkim i nacionalističkim principima. Stranka ima potencijal da izgura državu iz Evropske unije i pritom razori evropsku demokratsku zajednicu.

Kroz film nas vodi Ekke Overbeek (45), iskusni novinar i trenutni dopisnik iz Varšave za holandski časopis Trouw. Nepristrasan je posmatrač društveno-političkih tokova u Poljskoj, reporter koji pomno prati tekuća dešavanja.   

Ekke pokreće svoju političku istragu, sastaje se s predstavnicima stranke PiS i njenim protivnicima – političarima, aktivistima i običnim građanima. Ispituje pozadinu političkih previranja, saslušava izjave protagonista i predočava im činjenice do kojih je došao kroz razgovore s drugim učesnicima i na osnovu vlastitog istraživanja dokumenata i snimaka.