Kontekst

Izbori u Rusiji | Kontekst

Vladimir Putin osvojio je rekordnih 88 posto glasova na predsjedničkim izborima u Rusiji.

Vladimir Putin osvojio je rekordnih 88 posto glasova na predsjedničkim izborima u Rusiji. Dok njegov ponovni izbor nije iznenađenje s obzirom na njegovu kontrolu nad Rusijom, ovim izborima pokazao je ogromnu podršku koju uživa kod građana – odaziv u cijeloj zemlji premašio je nivo iz 2018. od 67,5 posto. Istovremeno, širom Rusije na biračkim mjestima organizovani su i simbolični protesti “U podne protiv Putina”, a pristalice nedavno preminulog Alekseja Navaljnog proteste su organizovale i na glasačkim mjestima u ruskim diplomatskim misijama u Evropi i Aziji.

Glasanje je održano i na Krimu, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014, te u četiri druge ukrajinske regije koje djelomično kontroliše i na koje polaže pravo od 2022. Kijev izbore na okupiranoj teritoriji smatra nezakonitima i nevažećima. Trodnevne izbore obilježio je rat – Ukrajina je više puta napadala rafinerije nafte u Rusiji, granatirala ruske regije i pokušavala probiti granicu s Rusijom posredničkim snagama.

O ovim temama za Kontekst govore: Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji i član Foruma za međunarodne odnose, Nenad Radičević, vanjskopolitički komentator, i Marinko Ogorec, profesor na Veleučilištu Velika Gorica i sigurnosni stručnjak.

Urednica i voditeljica: Hanan Nanić

Izvor: Al Jazeera