Kontekst

Pridruživanje Švedske NATO-u | Kontekst

Nakon 200 godina neutralnosti i dvije godine otkad je aplicirala, Švedska je postala 32. članica NATO-a.

Nakon 200 godina neutralnosti i dvije godine otkad je aplicirala, Švedska je postala 32. članica NATO-a. Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more, s izuzetkom Rusije, članice su Atlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske SAD-u, historijski su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tokom hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom savezu. Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

Helsinki i Stockholm su istovremeno najavili svoju kandidaturu za ulazak u NATO, kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu – Finskoj je pristup odobren lani, a švedski proces pristupanja bio je otežan pregovorima s Turskom i Mađarskom.

Kao odgovor na prijem u Alijansu dvije nordijske zemlje, Rusija je ojačala svoje vojne snage na sjeveru i zapadu države.

Za Kontekst govore: Jamie Shea, profesor emeritus strategije i sigurnosti na Univerzitetu Exeter i bivši zvaničnik NATO-a s 38 godina iskustva u Savezu, Robert Barić, analitičar za međunarodnu sigurnost i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, i Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC Fonda.

Emisiju uredila i vodila: Hanan Nanić.

Izvor: Al Jazeera