Kontekst

Nova školska godina s novim problemima | Kontekst

Zašto su reforme obrazovnog sistema u novonastalim zemljama regije decenijama neprovodive i kakve su posljedice ovog stanja?

Počinje nova školska godina. Nadležna ministarstva u zemljama regije objavila su nove preporuke i smjernice za rad, a koje bi trebale povećati sigurnost učenika nakon masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Pojedine škole uvele su videonadzor i školske policajce. Kad je riječ o obrazovnom procesu, već godinama ih prate, po ocjeni stručnjaka, neuspjele reforme bez suštine i efekta.

Reforme očekuju učenici, profesori i roditelji, dok analize međunarodnih obrazovnih institucija ukazuju na nizak nivo kvaliteta obrazovanja i funkcionalnog znanja kod učenika, ali i nedostatak kvalifikovanih nastavnika.

Zašto su reforme obrazovnog sistema u novonastalim zemljama regije decenijama neprovodive i kakve su posljedice ovog stanja za “Kontekst” govore:

  • Vesna Vojvodić, članica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” i profesorica srpskog jezika i književnosti,
  • Biljana Maslovarić, direktorica NVO “Pedagoški centar Crne Gore” i profesorica sociologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, i
  • Namir Ibrahimović iz Centra za obrazovne inicijative “Step by Step”.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera