Sanders kao predsjednik može biti noćna mora za Salmana

Sanders je saudijsko čelništvo nazvao 'ubojitim razbojnicima' (Reuters)

Zamislite na trenutak da senator Bernie Sanders pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru i zatim naredne godine ode na zakazani sastanak sa saudijskim krunskim princem Mohammedom bin Salmanom (poznatim i kao MBS).

U sudaru persona i stilova, predsjednik Sanders bi najvjerovatnije dao izjavu o svojoj “političkoj revoluciji” dok sjedi pored MBS-a, a novinari zaduženi za Bijelu kuću, nagurani u Ovalni ured, nezgrapno bi ga upitali kako će održati sastanke sa vladarima koje je nekada nazvao “ubojitim razbojnicima”.

Da li bi to za saudijsko čelništvo bio scenarij iz noćne more za period nakon Donalda Trumpa?

Sanders, koji je trenutno vodeći na demokratskim predizborima, dao je ovu hrabru izjavu o saudijskom čelništvu tokom sastanka u Nevadi 18. februara, baš u periodu kada je američki državni sekretar ulazio u avion na putu za trodnevnu posjetu Rijadu.

Mnogo toga ovisi u vezi američke politike prema Saudijskoj Arabiji ako Sanders ili bilo koji drugi demokratski kandidat pobijedi Trumpa u novembru. Demokrat u Bijeloj kući bi za Rijad prizvao loša sjećanja.

Obamini potezi

Predsjednik Barack Obama je odobrio napore da se svrgne egipatski čelnik Hosni Mubarak nakon revolucije 25. januara, smanjio je američku ovisnost od bliskoistočnoj nafti, sarađivao je sa Teheranom u vezi nuklearnog sporazuma i izjavio da se Washington više neće boriti protiv Irana u ime Saudijske Arabije.

Tokom Obamine administracije je nastala pometnja u Rijadu, što je dovelo do MBS-ovog postepenog preuzimanja moći na domaćem terenu. Novo saudijsko vodstvo je reagiralo na Obamu s dva velika politička zaokreta. Prvo je usvojena prilično atipična ratoborna vanjska politika kako bi se suočili sa, kako se smatralo, dva glavna protivnika: sa iranskim režimom i islamistima.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Saudijsko čelništvo je kratkotrajno podržavalo sirijsku opoziciju u Siriji od 2011. do 2013. protiv sirijskog režima koji podržava Iran. Pomogli su egipatskom predsjedniku Abdel Fattahu el-Sisiju da svrgne vladajuću Muslimansku braću u julu 2013, te su ušli u građanski rat u Jemenu u martu 2015, kako bi se suprotstavili pobunjenicima iz pokreta Husi koje podržava Iran, između ostalih regionalnih politika.

Zatim su shvatili da tradicionalni pristup utjecanja na američku politiku kroz Kongres i druge glavne institucije više ne isplaćuje dividende. Alternativa je bila da se pokuša utjecati na predsjedničke kandidate i ta se prilika pružila tokom američkih izbora 2016. godine.

Klađenje na Trumpa

Saudijsko klađenje na Trumpa je donijelo ogromne rezultate budući da je aktuelni američki predsjednik ponovno uskladio američke interese sa Saudijskom Arabijom dok je pokušao da odvrati, umjesto da sarađuje sa iranskim režimom, tako što je povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma.

MBS ima direktnu vezu sa Trumpovim zetom, Jaredom Kushnerom, što je pomoglo saudijskom čelništvu da prebrodi nekoliko političkih oluja, gdje je najznačajnija ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu u oktobru 2018.

Smrtonosna pucnjava u kojoj je saudijski vojnik ubio trojici američkih mornara u zračnoj bazi američke Mornarice na Floridi prošlog decembra nije izazvala tiradu Donalda Trumpa na Twitteru.

Trump gotovo sigurno nikada ne bi “progledao kroz prste” bilo kojem drugom stranom lideru kao što to radi u slučaju MBS-a.

Iako je on doista najbolji saveznik u Bijeloj kući kojem se saudijsko čelništvo moglo nadati, saudijska zanesenost Trumpom nosi ogroman rizik ako aktuelni predsjednik izgubi na izborima ove jeseni. Čak i ako Trump pobijedi, rizik će biti prisutan po okončanju njegovog drugog mandata 2024. godine.

Namjerno ili nenamjerno, MBS se uvukao pod kožu vašingtonskog establišmentu jer je on često zaobilazio njihove institucije. Trump je također poboljšao šanse MBS-u da konačno preuzme prijestolje u Rijadu na štetu održavanja američkih odnosa sa drugim frakcijama unutar saudijske kraljevske porodice.

Trump i MBS su personalizirali američko-saudijske odnose transakcijskim umjesto institucionalnim putevima. Što nas dovodi do velikog pitanja: šta se može desiti ako Trump izgubi na izborima?

Promjena pristupa

Svi vodeći centristički i ljevičarski predsjednički kandidati, osim Michaela Bloomberga, skloni su projicirati negativne stavove o saudijskom čelništvu. Ovo odražava opće raspoloženje među liberalima tokom predizbora pod utjecajem ljevičarske demokratske baze. Demokratski predsjednik bi najvjerovatnije značio povratak Obaminom pristupu, što bi uključivalo kompleksno ponovno uspostavljanje saradnje sa iranskim režimom u vezi nuklearnog sporazuma i sklonost da više olako ne popušta saudijskom čelništvu.

Sandersova administracija bi išla dalje od vašingtonskog establištmenta kako bi se saudijska politika držala pod kontrolom i balansirala, što bi moglo izazvati trenje između Bijele kuće i ključnih nacionalnih sigurnosnih agencija.

Sanders, koji je zagovarao protiv interesa američke odbrambene industrije i korporativne Amerike, mogao bi iskoristiti vanjsku politiku protiv Saudijske Arabije kao sredstvo da demonstrira kako će njegov poziv da se bogatstvo distribuira na domaćem terenu možda utjecati na američku vanjsku politiku. Samim tim, Sandersovo predsjedništvo bi moglo predstaviti slučaj tako da što manje američka odbrambena industrija ima kontrole nad američkom ekonomijom, to će i njen utjecaj biti manji na američku vanjsku politiku.

Ako Sanders, ili neki drugi demokratski predsjednik, izazove saudijsko čelništvo, Rijad bi najvjerovatnije uzvratio koristeći svoje najjače sredstvo pritiska, svoje bogatstvu.

Saudijski novac

Saudijska Arabija je potrošila 18 milijardi američkih dolara na američko oružje 2017, gotovo je udvostručila vlasništvo nad američkim državnim dugom tokom Trumpovog mandata na skoro 180 milijardi dolara, i sada je najveći izvor kapitala za američke startup kompanije. Mogla bi zaprijetiti da će prebaciti svoje resurse u Kinu i Rusiju, među ostalim mjestima.

Svaki demokratski predsjednik bi morao da uzme ovo u obzir prije donošenja odluke o pristupu prema Saudijskoj Arabiji.

Centristički demokrat bi mogao pokušati obuzdati bilo kakvu bilateralnu krizu kako bi ublažio ekonomski udar, ali bi i dalje moglo biti teško zatvoriti jaz i uspostaviti povjerenje između dvije strane.

SAD bi mogao, primjera radi, poduzeti mjere da značajno utječe na Saudijsku Arabiju, mjere koje bi se kretale od ponovnog otvaranja pitanja u slučaju ubistva Khashoggija do ukidanja sigurnosnog kišobrana koji pruža Rijadu.

Složeni odnos

Međutim, iako SAD ima prednost u ovom sve složenijem odnosu, nema nužno političku volju da postavi granice na američko-saudijske odnose zbog umora koji osjećaju političari i javnost u vezi bliskoistočnih sukoba. Izazov je bio i vjerovatno će ostati taj da Washington nema strategiju za Bliski istok i da nije spreman da se ponovno vojno zapetlja u ovu regiju.

SAD se sada natječe sa Saudijskom Arabijom kao glavnim izvoznikom nafte i raduje se prebacivanju svog ekonomskog fokusa na azijska tržišta uz svoj strateški fokus na odvraćanje Kine i Rusije. Trump je odgodio ovaj strateški zaokret zbog obnovljenog pritiska unutar njegove administracije da prioritet bude odvraćanje Irana i jačanje američkog vojnog prisustva u regiji. Svaki demokratski predsjednik bi vjerovatno želio ubrzati ovaj pomak sa Bliskog istoka.

U međuvremenu, MBS pravi istu grešku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom: sve nade polaže u jednu osobu bez razmišljanja o svijetu nakon Trumpa. Najznačajnije je to što je američku podršku Saudijskoj Arabiji u Washingtonu od dvostranačkog pitanja pretvorio u sve više stranačko pitanje.

Establišment u Washingtonu pravi zabilješke i izjave demokratskog kandidata o Saudijskoj Arabiji bi mogle biti vrh ledenog brijega ako Trump napusti Bijelu kuću.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera