Kina: Orban s Xijem razgovarao o mirovnom planu za Ukrajinu

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom kako bi raspravio potencijalni mirovni plan za Ukrajinu

Orban i Xi sastali su se u državnoj rezidenciji Diaoyutai u Pekingu, izvijestili su kineski državni mediji, a Orban je taj susret opisao kao treći dio 'mirovne misije' (China Daily via REUTERS)

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u ponedjeljak kako bi raspravio potencijalni mirovni plan za Ukrajinu, neočekivano posjetivši Peking nekoliko dana nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je razljutilo neke čelnike Evropske unije.

Orban i Xi sastali su se u državnoj rezidenciji Diaoyutai u Pekingu, izvijestili su kineski državni mediji, a Orban je taj susret opisao kao treći dio “mirovne misije” koju provodi bez podrške Evropske komisije i Ukrajine, prenosi Hina.

I dok je Mađarska upravo preuzela rotirajuće predsjedništvo Evropske unije ovaj mjesec, Orban se već sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu te je primljen u Kremlju, što je potez koji su njegovi saveznici uvelike kritizirali.

“Mirovna misija 3.0.”, napisao je na platformi X Orban, kritičar zapadne pomoći Ukrajini i EU čelnik s najtoplijim odnosima s Xijem i Putinom, po svome slijetanju u Peking.

Kina, koja ima bliske odnose s Rusijom, promovira mirovni plan u šest tačaka koji je iznijela zajedno s Brazilom u maju, predloživši međunarodnu mirovnu konferenciju “u pravo vrijeme” i pozivajući na jednako sudioništvo i Ukrajine i Rusije.

Pridobijanje podrške

Ukrajina se nada pridobivanju globalne podrške za svoje prijedloge o tome kako okončati rat s Rusijom prije početka pregovora s Putinom, i zato je održala veliki međunarodni samit prošli mjesec u Švicarskoj na koji Moskva nije bila pozvana.

No naum Kijeva da izopći Rusiju nailazi na otpor. Kina je preskočila švicarski samit te je od Moskve dobila podršku za svoj mirovni plan. Indijski premijer Narendra Modi trenutno se nalazi u Moskvi, a tema Ukrajine najvjerovatnije će se naći na rasporedu.

“Međunarodna zajednica trebala bi stvoriti uvjete za nastavak direktnog dijaloga i pregovora između dvije strane te omogućiti podršku”, rekao je Xi Orbanu, prema riječima kineskih državnih medija.

“U interesu je svih strana da potraže političko rješenje kroz hitno primirje”, dodao je.

Orban je rekao da je Kina “ključna sila koja će stvoriti uvjete za mir u ratu između Rusije i Ukrajine”, navodeći taj argument kao razlog svoga sastanka s Xijem samo dva mjeseca nakon što je kineski čelnik posjetio Budimpeštu.

Kremlj je rekao da Rusija cijeni Orbanove napore da razjasni pozicije u rješavanju sukoba.

Zelenski je rekao da Orban ne može biti posrednik, što je zadatak za koji tvrdi da mogu na sebe preuzeti svjetske sile.

“Postoji li puno takvih zemalja širom svijeta? Ne puno. Vjerujem da su SAD i Kina takve zemlje. I EU, ne jedna zemlja, nego cijela EU”, rekao je Zelenski tokom svoga posjeta Poljskoj.

Izvor: Agencije