Indonezija: Klizište usmrtilo najmanje 12 ljudi

Pet preživjelih je evakuirano, a spasilački tim traga za 18 nestalih osoba.

Spasioci moraju pješačiti 20-ak kilometara kako bi došli do mjesta odrona, a ometaju ih gusto blato na cesti i stalna kiša na tom području (Antara Foto/Raisan Al Farisi via REUTERS / Ilustracija)

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 18 ih se vodi kao nestalo nakon što je tokom vikenda jaka kiša izazvala klizište u ilegalnom rudniku zlata na indonezijskom otoku Sulawesi, objavili su zvaničnici, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Klizište je u nedjelju ujutro ubilo rudare i stanovnike koji žive u blizini ilegalnog rudnika, rekao je šef lokalne spasilačke agencije Heriyanto. Dodao je da je pet preživjelih evakuirano, a spasilački tim traga za 18 nestalih osoba.

“U potrazi za nestalima raspodijelili smo 164 spasioca, članova nacionalnog spasilačkog tima, policije i vojnog osoblja”, rekao je Heriyanto.

Spasioci moraju pješačiti 20-ak kilometara kako bi došli do mjesta odrona, a ometaju ih gusto blato na cesti i stalna kiša na tom području.

“Pokušat ćemo upotrijebiti bager kada to bude moguće”, rekao je.

Deseci žrtava poplava i klizišta

Fotografije pogođenog sela pokazuju da je odron sravnio neke kuće, a Indonezijska agencija za katastrofe (BNPB) objavila je da je oštetio nekoliko kuća i jedan most.

Iz BNPB-a, također, upozoravaju stanovnike da se kiša i dalje očekuje u nekim područjima u ponedjeljak i utorak te ih pozivaju da budu oprezni u slučaju nove katastrofe.

Klizište u Južnom Sulawesiju, uzrokovano kišama visokog intenziteta, u aprilu je usmrtilo najmanje 18 ljudi, dok su u maju olujne kiše koje su izazvale bujične poplave i klizišta ubile više od 50 osoba u indonezijskoj pokrajini Zapadna Sumatra.

Izvor: Agencije