Veliki požari kod Atine i na jugu Grčke

Ova država je svakog ljeta na udaru razornih šumskih požara, a prošle je godine u plamenu poginulo više od 20 ljudi.

Grčke vlasti u utorak su evakuirale dječiju bolnicu i dom za penzionere u predgrađu južnog grada Patrasa (Eurokinissi / AFP)

U jednom od najvećih predgrađa Atine Aharnesu tokom noći izbio je požar, a vatrogasci još rade na njegovom gašenju, javlja Tanjug, pozivajući se na AP.

Požar je izbio u niskom rastinju nedaleko od Avenije Karamanli, a zatim se proširio, oštetivši tri fabrike, prenio je Kathimerini. Oštećena je fabrika za proizvodnju drveta kao i još dvije koje se bave plastikom i proizvodnjom papira.

Konačna procjena štete bit će naknadno utvrđena. Vatrogasna služba je saopćila da je od jutros situacija bolja, ali da se operacije na gašenju nastavljaju.

Lokalni stanovnici dobili su dvije poruke kojima su obaviješteni da ostanu u kućama i drže vrata i prozore zatvorene zbog dima.

Evakuacija dječije bolnice

Grčke vlasti u utorak su evakuirale dječiju bolnicu i dom za penzionere u predgrađu južnog grada Patrasa nakon što je ljetni šumski požar planuo u tom području po vrućem i vjetrovitom vremenu, piše Reuters.

Glasnogovornik Vatrogasne službe Vasilis Vathrakoyiannis rekao je da su evakuacije provedene iz predostrožnosti i da su se veliki napori u gašenju požara isplatili jer nema žrtava. Ukupno je evakuirano dvadesetak djece, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Vathrakoyiannis je rekao da nijedna kuća nije bila ugrožena požarom koji je bjesnio borovom šumom na rubu grada koji se nalazi oko 200 kilometara (125 milja) zapadno od Atine.

U najmanje tri područja Grčke su u utorak bjesnili požari. Ova država je svakog ljeta na udaru razornih šumskih požara, a prošle je godine u plamenu poginulo više od 20 ljudi.

Izvor: Agencije