Program američkog nuklearnog naoružanja premašio budžet za 81 posto

Novi program američkog nuklearnog naoružanja Sentinel premašio je budžet za 81 posto i sada se procjenjuje da košta gotovo 141 milijardu dolara.

Program Northrop Grumman Sentinel će zamijeniti zastarjelu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III (U.S. Air Force/Senior Airman Ian Dudley/Handout via REUTERS)

Novi program američkog nuklearnog naoružanja Sentinel je premašio budžet za 81 posto i sada se procjenjuje da košta gotovo 141 milijardu dolara.

Uprkos tome, Pentagon je saopštio da nastavlja program jer, kako tvrdi, nema izbora usljed kineske i ruske prijetnje, prenosi Tanjug.

Program Northrop Grumman Sentinel je prva velika nadogradnja zemaljske komponente nuklearne trijade za više od 60 godina i zamijenit će zastarjelu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III.

To uključuje ne samo izgradnju nove rakete, već i modernizaciju 450 silosa u pet država, centara za kontrolu lansiranja, tri baze nuklearnih projektila i nekoliko drugih objekata za testiranje, prenosi Reuters.

Zvaničnici zaduženi za vojni budžet su rekli da, kada su uradili procijenjene troškove programa, nisu u potpunosti bili upoznati s potrebama neophodne modernizacije.

Prekoračenje troškova

Njihovo znanje ”nije bilo dovoljno u retrospektivi da bi imali visokokvalitetnu procjenu troškova”, rekao je novinarima Bill LaPlante, zamjenik ministra odbrane za nabavku i održavanje.

Prekoračenje visokih troškova pokrenulo je ono što je poznato kao Nunm-McCurdy kršenje, koje se dešava ako se troškovi razvoja novog programa povećaju za 25 posto ili više.

Prema statutu, podsekretar odbrane za nabavku u tom slučaju mora da izvrši rigoroznu reviziju programa kako bi utvrdio treba li se nastaviti, a u suprotnom program mora biti prekinut.

“‘U potpunosti cijenimo veličinu troškova, ali razumijemo i rizike manjka modernizacije naših nuklearnih snaga i rješenja stvarnih prijetnji s kojima se suočavamo”, rekao je LaPlante.

Povećani troškovi će, također, na kraju biti nadoknađeni smanjenjem drugih programa, ali Avijacija procjenjuje da će se većina povećanja troškova programa Sentinel desiti izvan narednih pet fiskalnih godina planiranja budžeta, što znači da neće biti potrebno odmah donositi teške odluke o smanjenju obima programa.

Izvor: Agencije