Dvoje ubijeno u ruskom napadu na ukrajinsku regiju Odesa

Vozač kamiona i zaštitar ubijeni su u južnoj regiji Odesa tokom raketnog napada koji je oštetio lučka skladišta, kamione i civilni brod, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper.

Luka u ovoj regiji svakodnevno je na udaru dugometnih udara Moskve (Reuters/ Nina Liashonok)

Rusija je u srijedu lansirala 20 bespilotnih letjelica i pet projektila na Ukrajinu, usmrtivši dvije osobe u crnomorskoj regiji Odesa, oštetivši lučku infrastrukturu i pogodivši energetsko postrojenje na sjeverozapadu, rekli su zvaničnici, prenosi agencija Reuters.

Vozač kamiona i zaštitar ubijeni su u južnoj regiji Odesa tokom raketnog napada koji je oštetio lučka skladišta, kamione i civilni brod, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper. Ranjen je i jedan mornar, dodao je.

Regija Odesa glavno je središte ukrajinskog crnomorskog izvoza, koja je oživjela bez pristanka Rusije nakon što je zvanična Moskva prošlog ljeta odustala od sporazuma uz posredovanje UN-a koji je Kijevu omogućio izvoz hrane tokom rata s Rusijom.

Luka u ovoj regiji svakodnevno je na udaru dugometnih udara Moskve. Rusija, koja je pokrenula svoju invaziju punog obima u februaru 2022, stalno negira da gađa civile ili civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Oboreno 14 od 20 dronova

Osim toga, jurišne bespilotne letjelice oštetile su energetski objekt u sjeverozapadnoj regiji Rivne, rekao je nacionalni mrežni operater. Požar koji je izbio je lokaliziran i nema izvještaja o žrtvama, rekao je guverner Oleksandr Koval.

Napad je izazvao privremene nestanke struje u regiji, ali nije zahtijevao bilo kakve promjene planiranih isključenja struje, rekao je operater mreže Ukrenergo.

Ukrajina je bila prisiljena uvesti svakodnevna višesatna isključenja struje zbog nestašice i značajne štete na energetskim postrojenjima od marta uzrokovane ruskim zračnim udarima.

Ukrajinske zračne snage objavile su u saopćenju da su tokom napada oborile 14 od 20 dronova iznad osam regija. Također je spriječio tri od četiri ruske rakete Kh-59/Kh-69 da dosegnu svoje ciljeve.

Izvor: Agencije