Analitičari: Izrael je u Gazi podbacio vojno, politički i moralno

Izrael se trenutno kreće prema izolaciji, dok sve više zemalja priznaju državu Palestinu.

Odluka da se Izrael stavi na listu zemalja koje ubijaju djecu dokaz je o zločinima koje vrši Izrael, rekao je Iyad al-Qara (AP Photo/Saher Alghorra)

Tokom osam mjeseci rata u Pojasu Gaze Izrael nije postigao ništa osim neuspjeha, sramote i međunarodnih potjernica, a posljednji snažan udarac zadala mu je odluka generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa da se Izrael uvrsti na crnu listu zemalja koje nanose štetu djeci u zonama sukoba.

Lider stranke Yisrael Beiteinu (Izrael naš dom) Avigdor Lieberman priznao je ovaj neuspjeh, rekavši: “Nakon osam mjeseci rata, dobili smo potpunu sramotu umjesto potpune pobjede”.

Prema riječima dr. Mustafe Barghoutija, generalnog sekretara Palestinske nacionalne inicijative (PNI), Izrael je nakon osam mjeseci rata protiv Gaze doživio neuspjeh u vojnom, političkom, ekonomskom, moralnom i etičkom smislu, a trenutno je u stanju izolacije zbog sve većeg broja zemalja koje priznaju državu Palestinu (148 zemalja).

Prilikom gostovanja u emisiji Al Jazeere ”Gaza: Ša slijedi?”, Barghouti je nabrojao odluke koje su protiv Izraela donijela međunarodna tijela, uključujući i odluku Međunarodnog krivičnog suda, čiji je tužilac zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Galanta, te odluku Međunarodnog suda pravde u vezi s genocidom koji je počinio Izrael, pored toga da je uvršten na ”crnu listu zemalja koje ubijaju djecu”.

Barghouti je rekao da se Izrael, sa svojom vladom i vojskom, danas nalazi na crnoj listi Ujedinjenih naroda na kojoj je i naoružana grupa ISIL.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan rekao je da je dobio zvanično obavještenje od Guterresa o tome da je izraelska vojska uvrštena na svjetsku crnu listu počinitelja nasilja nad djecom, opisujući tu odluku kao “sramnu”.

Neuspjeh da se sačuva sposobnost odvraćanja

Uprkos vojnom, političkom i moralnom neuspjehu, u Izraelu i dalje postoji konsenzus da je nužno nastaviti rat, prema riječima političkog analitičara Ehaba Jabareena. Rekao je da oni koji pozivaju na zaustavljanje rata i postizanje primirja samo žele da se Izrael oporavi i da vrati zarobljenike koje palestinski otpor drži u Gazi.

Pisac i politički analitičar Iyad al-Qara kaže da se izraelska vojska tri mjeseca vrti u krug, što potvrđuju i njeni generali, jer nema jasne ciljeve koje želi postići. Praktično gledano, Izrael nije uspio postići “potpunu pobjedu” ili eliminirati, kako je to Netanyahu rekao, ”24 Hamasove brigade u Pojasu Gaze”. Također nije uspio okončati ni Hamasovu vladavinu u Gazi.

Al-Qara je rekao da je 7. oktobar otkrio da izraelska vojska nije nepobjediva snaga, kako sebe predstavlja. Dodao je da je odluka da se stavi na “crnu listu zemalja koje ubijaju djecu” dokaz o zločinima koje Izrael vrši.

Izvor: Al Jazeera