Zelenski u Francuskom parlamentu: Evropa više nije kontinent mira

Ponovno se evropski gradovi razaraju, a sela pale, kaže predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi put govori pred Francuskim parlamentom (EPA-EFE/YOAN VALAT)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak u Francuskom parlamentu da je Evropa kontinent u ratu i da Rusija neće zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine.

“Živimo u vremenu kada Evropa, nažalost, više nije kontinent mira”, rekao je Zelenski u obraćanju francuskim zastupnicima.

“Ponovno se evropski gradovi razaraju, a sela pale”, rekao je o ruskom bombardiranju Ukrajine.

Također je osudio otmice ukrajinske djece na okupiranim područjima.

“Ovo što se sad događa protiv Ukrajine, sutra može biti usmjereno na druge zemlje, a već jasno vidimo smjer agresije – baltičke zemlje, Poljska, Balkan”, rekao je Zelenski, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

“Ruski režim ne vidi nikakva ograničenja, a čak ni Evropa više nije dovoljna”, rekao je Zelenski, ukazujući na ruske vojne akcije u Siriji i sve veću prisutnost Moskve u afričkom području Sahela.

‘Svijet previše uplašen da odgovori silom’

Zelenski upozorava da ruski predsjednik Vladimir Putin, također, pokušava “oslabiti” zemlje izazivanjem prehrambene i energetske nesigurnosti.

Rekao je da je svijet bio previše “uplašen” da bi odgovorio Putinu silom.

Zahvalivši Francuskoj u nekoliko navrata na vojnoj i diplomatskoj podršci, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak navečer najavio slanje borbenih aviona u Kijev, Zelenski je rekao da je pobjeda moguća, uprkos napretku Rusa na frontu.

“Možemo li dobiti ovu bitku, svakako, da”, uvjeravao je ukrajinski predsjednik koji je prvi put govorio pred Francuskim parlamentom.

Izvor: Agencije