UN dodao Izrael na ‘crnu listu’ država koje napadaju djecu u sukobima

Taj potez dolazi u trenutku kada je izraelski rat u Gazi ubio više od 15.500 palestinske djece i izazvao raširenu pothranjenost.

Palestinsko dijete čeka na liječenje zbog neuhranjenosti u bolnici Mučenici Al-Aqsa u Deir el-Balahu 30. maja [Bashar Taleb/AFP]

Ujedinjeni narodi dodali su Izrael na svoj takozvani “crni popis” država koje su počinile zločine nad djecom u oružanim sukobima, potvrdio je izraelski diplomata, u vrijeme kada su hiljade palestinske djece ubijene u napadu izraelske vojske na Pojas Gaze.

U objavi na društvenim mrežama u petak, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je kako je primio službenu obavijest o odluci generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

“Ovo je jednostavno nečuveno i pogrešno”, napisao je Erdan uz video u kojem osuđuje taj potez.

“Reagirao sam na sramotnu odluku i rekao da je naša vojska najmoralnija na svijetu. Jedini koji je na crnoj listi je generalni sekretar koji potiče i ohrabruje terorizam i motiviran je mržnjom prema Izraelu.”

Komentirajući Erdanove izjave kasnije tokom dana, Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je da je čelnik UN-a nazvao izraelskog izaslanika iz “ljubaznosti prema državama koje su tek navedene u aneksu” godišnjeg izvještaja “Djeca u oružanim sukobima”.

“To je učinjeno kako bi se te države upozorile i izbjeglo curenje informacija”, rekao je Dujarric novinarima, dodajući kako bi izvještaj trebao biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a 14. juna, a zatim službeno objavljen nekoliko dana kasnije.

“Videosnimak tog telefonskog poziva ambasadora Erdana i djelimično objavljivanje tog snimka na Twitteru je šokantna i neprihvatljiva – i iskreno nešto što nikada nisam vidio u 24 godine služenja ovoj organizaciji”, rekao je Dujarric.

Palestinske vlasti pozdravile odluku

Godišnji izvještaj o djeci u oružanim sukobima sadržava “popis stranaka koje učestvuju u zločinima nad djecom”, uključujući ubistva i sakaćenja, seksualno nasilje i napade na škole i bolnice.

Guterres se suočio s kritikama palestinskih zagovornika prava jer nije stavio Izrael na takozvanu listu srama, na kojoj su Rusija, Demokratska Republika Kongo, Somalija, Sirija i Haiti.

Crna lista ima za cilj prozvati strane uključene u zlostavljanje djece, dok druge države to mogu koristiti za ograničavanje prodaje oružja počiniteljima.

Visoki palestinski dužnosnik Riad Maliki pozdravio je odluku UN-a u petak, rekavši da je taj korak zakasnio.

“Sada, suočen s katastrofom u Gazi koju svijet vidi golim okom, s genocidom koji posebno cilja na djecu i žene, generalni sekretar UN-a više nema izgovora da ne stavi Izrael na crnu listu”, rekao je Malki u izjavi.

Teško siromaštvo

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su strašan danak izraelskog bombardiranja i opsade Gaze na palestinsku djecu diljem enklave.

Više od 36.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka oktobra, uključujući 15.571 dijete, prema uredu za medije Vlade u Gazi.

Stručnjaci UN-a također su rekli da su izraelska ograničenja isporuke hrane, vode, lijekova i drugih kritičnih zaliha stvorila humanitarnu krizu, s dijelovima obalnog područja suočenim s prijetnjom gladi.

Ranije ove sedmice je UN-ova agencija za prava djeteta UNICEF saopćila je da devet od 10 palestinske djece u Gazi živi u “teškom nedostatku dječije hrane, preživljavajući na dijeti koja se sastoji od dvije ili manje grupa namirnica dnevno – jedan od najviših postotaka ikada zabilježenih”.

Usporedbe radi, 2020. godine samo je 13 posto djece u Pojasu Gaze živjelo u teškom siromaštvu gdje je nedostajalo dječije hrane, navodi UNICEF.

Izvor: Al Jazeera i agencije