Hiljade Izraelaca marširale Jerusalemom, neki napadali Palestince

Islamske vlasti saopćile da je više od 1.100 Izraelaca upalo u kompleks džamije Al-Aqsa tokom provokativne godišnje parade.

Izraelski demonstranti napali palestinskog novinara Saifa al-Qawasmija u Jerusalemu [Hazem Bader/AFP]

Hiljade Izraelaca pridružile su se maršu kroz okupirani Istočni Jerusalem, pri čemu su neki napadali Palestince i uzvikivali rasističke slogane, a u sklopu godišnjih demonstracija kojima se obilježava izraelska okupacija grada.

Snimke koje su u srijedu podijelili lokalni novinari pokazuju mladiće i tinejdžere kako skandiraju “Smrt Arapima” i “Neka ti selo gori” na takozvanom “Maršu zastava”.

Parada je održana usred pojačanih napetosti i u vrijeme dok Izrael nastavlja sa svojim ratom protiv Gaze, u kojem je ubijeno više od 36.500 ljudi, većinom žena i djece, prema palestinskim vlastima.

Demonstranti su plesali i mahali izraelskim zastavama po cijelom gradu.

Jerusalemski vakuf, islamska vlast koja nadzire kompleks džamije Al-Aqsa, saopćio je da je više od 1.100 Izraelaca upalo u taj kompleks, muslimanima poznato kao al-Haram al-Sharif (Plemenito svetište), a Jevrejima kao Brdo hrama.

Napadnut palestinski novinar

Novinska agencija AFP objavila je fotografije izraelskih demonstranata koji napadaju palestinskog novinara u Starom gradu. Nekoliko izraelskih medija izvijestilo je da je napadnut i novinar Haaretza Nir Hasson.

Izvještavajući iz jordanske prijestolnice Ammana, Al Jazeerin Imran Khan rekao je da se čini da je ovogodišnji marš nasilniji nego prethodnih godina.

“Skoro istog trenutka kada su ultranacionalisti stigli u okupirani istočni Jerusalem, počeli su napadati Palestince. Mala djeca su napadala starije Palestince – vidjeli smo slike toga”, rekao je Khan.

“Napadali su trgovine; trčali su u prodavnice. Izraelska policija jednostavno je izgubila kontrolu. Zapravo, tražili su od Palestinaca da jednostavno zatvore svoje trgovine jer nisu mogli kontrolirati te ljude.”

Prema izvještajima izraelskih medija, Izrael je angažirao 3.000 policajaca na maršu i pozvao demonstrante da “izbjegnu bilo kakvo fizičko ili verbalno nasilje”.

Maršu prisustovao i Ben-Gvir

Na snimci AFP-a vide se demonstranti koji drže natpise na koijma se prijeti Međunarodnom sudu pravde (ICJ), najvišem sudu Ujedinjenih naroda, koji je naredio Izraelu da zaustavi svoj napad na Rafah.

“ICJ je korumpiran, radi s Hamasom”, pisalo je na jednom natpisu.

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir prisustvovao je maršu i pozvao premijera Benjamina Netanyahua da “bude jak” u implicitnoj kritici prijedloga sporazuma o primirju kako bi se zaustavio rat u Gazi.

“Vrata Damaska ​​su naša. Brdo hrama je naše. I ako Bog da potpuna pobjeda je naša,” rekao je Ben-Gvir, prema Times of Israel, govoreći o kompleksu džamije Al-Aqsa – trećem najsvetijem mjestu u islamu.

Izrael je zauzeo Istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine i potom ga anektirao 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nije priznala.

Al-Haram al-Sharif je ostao pod upravom Waqfa kojeg je imenovao Jordan i samo je muslimanima dopušteno moliti se u kompleksu.

Napadi na vjernike u džamiji Al-Aqsa

Međutim, izraelske sigurnosne snage često dopuštaju Izraelcima napad na kompleks. Proteklih godina izraelske snage su također napadale vjernike unutar džamije Al-Aqsa.

Druga Intifada, palestinski ustanak koji je obilježen godinama demosntracija i nasilnih napada, započeo je 2000. nakon što je izraelski političar Ariel Sharon posjetio džamiju Al-Aqsa.

Hamas je također naveo izraelsko kršenje zakona u Al-Aqsi kao jedan od glavnih razloga za svoj napad “Poplave Al-Aqse” protiv Izraela 7. oktobra, kada su borci Hamasa predvodili napad u kojem je ubijeno najmanje 1.139 ljudi, uglavnom civila, i zarobljeno oko 250 drugih.

Hamas je u srijedu osudio izraelsku paradu u Jerusalemu, nazvavši je “očitom agresijom” na Arape i muslimane.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da parada “ponovno potvrđuje da je Jerusalem srž sukoba”.

“Naš narod se neće smiriti dok okupacija ne nestane i dok se ne uspostavi nezavisna palestinska država s Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera