Izraelski mediji: Biden razotkrio Netanyahua i ismijao ‘apsolutnu pobjedu’

Američki predsjednik Joe Biden prijedlogom o primirju – koji je zapravo izraelski – želi Benjamina Netanyahua navesti da preuzme odgovornost, smatraju analitičari.

Biden se ismijava Netanyahuovom izrazu 'apsolutna pobjeda', kaže analitičar Gil Tamari (AP Photo/Alex Brandon)

Izraelski analitičari koji su govorili u dijaloškim emisijama emitiranim na izraelskim medijskim kanalima smatraju da je američki predsjednik Joe Biden želio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navesti da preuzme odgovornost, pogotovo jer je prijedlog o prekidu rata u Gazi koji je Biden iznio prije nekoliko dana – zapravo izraelski.

Prema riječima Yarona Avrahama, političkog dopisnika izraelskog Channela 12, Bijela kuća je Bidenov govor držala u tajnosti do posljednjeg trenutka, a izraelski ambasador u Washingtonu Michael Herzog i Kancelarija premijera obaviješteni su svega tri sata prije govora.

Naveo je da su o govoru unaprijed obaviješteni ministri Ratnog kabineta Benny Gantz i ministar odbrane Yoav Gallant, ali da nisu izneseni detalji, već su date opće smjernice u vezi s tim.

Američki predsjednik je prošlog petka govorio o novom prijedlogu za postizanje sporazuma o primirju i razmjeni zarobljenika s palestinskim otporom, pozivajući Izrael da krene naprijed u tom pravcu.

Gil Tamari, politički analitičar na izraelskom Channelu 13, izjavio je da Biden zna da Netanyahu ne poštuje svoja obećanja, pa ga je razotkrio. Biden se praktično ismijava izrazu koji je Netanyahu skovao, a to je “apsolutna pobjeda”, jer za njega takva pobjeda ne postoji, kako je rekao analitičar.

Izrael ‘daleko od pobjede’

S druge strane, Yair Lapid, lider opozicije u Knessetu, izjavo je za izraelske medije: “Država Izrael mora postići dogovor jer oteti ljudi tamo umiru.”

Prema riječima Deddija Simcha, rezervnog pukovnika, prijedlog koji je iznio američki predsjednik jeste izraelski, ali ga je Biden formulirao vlastitim alatima.

“Hamas neće biti taj koji će vladati u Gazi u poslijeratnom periodu”, rekao je.

Ronen Manelis, bivši glasnogovornik izraelske vojske, priznao je da je Izrael nakon osam mjeseci rata “daleko od pobjede nad pokretom Hamas, posmatrano s vojnog stajališta, a daleko je i od pobjede nad njim u smislu vlasti”. Ističe da upotreba vojne sile neće vratiti izraelske zarobljenike koje drži palestinski otpor u Gazi.

Izvor: Agencije