Pjongjang: Veze Južne Koreje, SAD-a i Japana kao azijska verzija NATO-a

Ranije su tri države započele velike zajedničke manevre koji uključuju mornaričke razarače, borbene avione i američki nosač aviona Theodore Roosevelt na nuklearni pogon.

Američki nosač aviona Theodore Roosevelt u južnokorejskom Busanu (Reuters)

Sjeverna Koreja kritizirala je zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država održanu ovog mjeseca, rekavši da takve vježbe pokazuju da se odnos tri države razvio u “azijsku verziju NATO-a”, objavili su državni mediji, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

U četvrtak su tri države započele velike zajedničke manevre koji uključuju mornaričke razarače, borbene avione i američki nosač aviona Theodore Roosevelt na nuklearni pogon, s ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i zračnih napada.

Samit u Camp Davidu

Vježba je osmišljena na trostranom samitu u Camp Davidu prošle godine kako bi se ojačala vojna saradnja usred napetosti na Korejskom poluotoku koje proizlaze iz testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Pjongjang neće ignorirati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD-om i njegovim saveznicima i zaštitit će regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom, navodi se u saopćenju sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi novinska agencija KCNA.

Ministarstvo je navelo kako Washington nastavlja svoje napore da poveže Južnu Koreju i Japan s NATO-om, dodajući da su pokušaji Južne Koreje da isporuči oružje Ukrajini jedan od primjera tih napora.

Pakt Kima i Putina

Južna Koreja rekla je da će razmotriti mogućnost direktne opskrbe Ukrajine oružjem, u znak protesta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani koji su potpisali sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Južna Koreja i SAD optužili su Pjongjang za isporuku oružja Rusiji koje se koristi u ratu u Ukrajini. I Rusija i Sjeverna Koreja negiraju bilo kakve takve pošiljke.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe SAD i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Izvor: Agencije