Drugi krug predsjedničkih izbora u Iranu, rivali Pezeshkian i Jalili

Na izborima koji će se održati u petak suočit će se reformistički kandidat Masoud Pezeshkian i tvrdolinijaš Saeed Jalili.

Približno 61 milion birača u Iranu u petak je imalo pravo birati nasljednika Raisija koji je poginuo u helikopterskoj nesreći ovog maja (Majid Asgaripour/WANA via Reuters)

U Iranu će biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, nakon što je prvi krug izbora pokazao da glavni kandidati nisu osigurali pobjedu, objavio je glasnogovornik Centralne izborne komisije Irana Mohsen Eslami.

Na izborima koji će se održati u petak suočit će se reformistički kandidat Masoud Pezeshkian i tvrdolinijaš Saeed Jalili, prenosi Tanjug.

Eslami je saopštio da je od 24,5 miliona prebrojanih glasova Pezeshkian dobio 10,4, a Jalili 9,4 miliona glasova, prenosi Associated Press.

Predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf dobio je 3,3 miliona, a šiitski imam Mostafa Pourmohammadi više od 206.000 glasova.

Nova administracija, 14. nakon pobjede Islamske revolucije 1979. godine, stupiće na vlast krajem juna ili početkom jula i obavljat će dužnost četiri godine.

Izbori se održavaju godinu dana prije roka, nakon što je iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u avionskoj nesreći u maju.

Helikopter sa predsjednikom Raisijem i njegovom pratnjom srušio se 19. maja u sjeverozapadnim planinskim šumama, kada su poginuli i ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian i još šest iranskih zvaničnika.

Kriza i napetosti sa Zapadom

Približno 61 milion birača u Iranu u petak je imalo pravo birati nasljednika Ebrahima Raisija koji je poginuo u helikopterskoj nesreći ovog maja. Biračka mjesta trebala su biti zatvorena u petak u 18 sati, ali su izborne vlasti večernje glasanje produžile do ponoći.

Izbori su održani u vrijeme teške ekonomske krize i napetosti sa Zapadom, a mnogi Iranci, naročito mladi, izgubili su vjeru u mogućnost većih političkih promjena, pišu agencije.

Smrt mlade Kurdkinje Mahse Amini u jesen 2022. izazvala je proteste širom države, no oni su ugušeni oštrim kaznama za demonstrante.

Predsjednik je tek broj dva u iranskoj strukturi vlasti budući da vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei djeluje kao šef države i ima zadnju riječ u svim strateškim pitanjima. Također je i vrhovni komandant iranskih oružanih snaga.

Izvor: Agencije