Bivši predsjednik Ahmadinejad mogući kandidat na iranskim izborima

Mahmoud Ahmadinejad, bivši pripadnik iranske Revolucionarne garde, prvi put je bio izabran za iranskog predsjednika 2005, a odstupio je iz utrke zbog ograničenja mandata 2013.

Ahmadinejad je 2018. pisao Khameneiju pozivajući na 'slobodne' izbore (Abedin Taherkenareh / EPA-EFE)

Bivši iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmoud Ahmadinejad registrirao se za predsjedničke izbore 28. juna, organizirane nakon smrti Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju, objavila je iranska državna televizija.

Međutim, mogao bi biti isključen iz utrke jer će Državno vijeće čuvara provjeriti sve kandidate i 11. juna objaviti popis onih koji su dobili zeleno svjetlo, prenosi Hina.

Ahmadinejad, bivši pripadnik iranske Revolucionarne garde, prvi put je bio izabran za iranskog predsjednika 2005, a odstupio je iz utrke zbog ograničenja mandata 2013.

Zabrana kandidature

Državno vijeće čuvara zabranilo mu je kandidaturu 2017, godinu dana nakon što ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei upozorio da ulazak u izbornu utrku “nije u njegovom interesu, ni u interesu zemlje”.

Između njih dvojice došlo je do razdora nakon što je Ahmadinejad zagovarao provjeru Khameneijevog vrhovnog autoriteta.

Godine 2018. Ahmadinejad je pisao Khameneiju pozivajući na “slobodne” izbore.

Khamenei je podržao Ahmadinejada nakon što je njegov reizbor 2009. izazvao proteste u kojima su deseci ljudi ubijeni, a stotine uhapšene, prije nego što su sigurnosne snage predvođene elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC) ugušile nemire.

Izvor: Agencije