Scholz vjeruje da će biti kandidat svoje stranke za kancelara 2025.

Scholz je rekao da ne podržava pozive da se u parlamentu održi glasanje o povjerenju njegovoj vladi i da neće tražiti prijevremene izbore

Njemački kancelar Olaf Scholz vjeruje u novi mandat (Friedemann Vogel / EPA-EFE)

Njemački kancelar Olaf Scholz uvjeren je da će ponovo biti kandidat svoje stranke lijevog centra na parlamentarnim izborima iduće godine uprkos porazu koji je pretrpio na nedavnim izborima za Evropski parlament, piše njemačka agencija dpa, prenosi Hina.

U intervjuu za televiziju ARD, Scholz je na pitanje je li siguran da će biti kandidat socijaldemokrata za kancelara na izborima 2025. brzo odgovorio potvrdno.

Scholz je priznao loš rezultat koji su socijaldemokrati i dvije druge stranke u njegovoj vladajućoj koaliciji, zeleni i liberali, ostvarili na evropskim izborima 9. juna.

Tri stranke su zajedno dobile manje od trećine ukupnog broja glasova.

Vlada ima većinu

Međutim, Scholz je rekao da ne podržava pozive da se u parlamentu održi glasanje o povjerenju njegovoj vladi i da neće tražiti prijevremene izbore.

“Činjenica je da vlada ima većinu u parlamentu. Upravo smo ove sedmice u Bundestagu usvojili zakone i imamo mandat koji trebamo ispuniti i raditi svoj posao. To je ono što činimo”, rekao je Scholz koji je dao intervju prije nego što je napustio samit grupe G7 u Italiji.

Opoziciona demokršćanska stranka desnog centra (CDU) pobijedila je na evropskim izborima, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) je također ostvarila napredak.

Izvor: Agencije