Euractiv: Izbori više pogodili zemlje pojedinačno nego sam Evropski parlament

Novi bilansi u Evropskom parlamentu pokazuju da je stabilna proevropska koalicija realan scenarij, uprkos usponu krajnje desnice širom Evrope.

EPP desnog centra, EU socijalisti i liberalni "Obnovimo Evropu" mogli bi formirati većinu od 403 mjesta (Reuters/Yves Herman)

Rezultati izbora za Evropski parlament ​​više su pogodili zemlje članice Evropske unije pojedinačno nego sam Evropski parlament, ocijenio je Euractiv u svojoj analizi izbora.

U Francuskoj je predsjednik Emmanuel Macron pozvao na vanredne izbore nakon uspjeha krajnje desnice, za koji je ocijenjeno da je pretrpljeni “poraz koji ga može slomiti”, prenosi portal.

U Berlinu, nagli uspon krajnje desničarske AfD, koja je zauzela drugo mjesto i velika pobjeda desnog centra CDU-CSU, pokazuju da je koalicijska vlada koju predvodi socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz značajno oslabljena, prenosi Tanjug.

U Madridu raste pritisak na vladajuću partiju PSOE, pošto je PP desnog centra pobijedila na izborima, čime se dodatno pojačao ionako “krhki politički pejzaž”, navodi briselski portal, prenosi Tanjug.

U Kopenhagenu (Danska) je centristička koalicijska vlada izgubila gotovo 15 posto u roku dvije godine od posljednjih izbora, dok je u Talinu (Estonija) centristička vladajuća stranka Kaje Kallas u kriznom režimu jer je zauzela treće mjesto, ali za sada u toj zemlji neće biti raspisani vanredni izbori.

U Grčkoj je Nova demokratija desnog centra izgubila 1,1 milion glasova za godinu dana i razmišlja o rekonstrukciji vlade, dok je i u Budimpešti, stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana ostvarila slabiji rezultat nego prije.

Stabilna proevropska koalicija, uprkos usponu desnice

Kako se navodi, novi bilansi u Evropskom parlamentu pokazuju da je stabilna proevropska koalicija realan scenarij, uprkos usponu krajnje desnice širom Evrope.

EPP desnog centra, EU socijalisti i liberalni “Obnovimo Evropu” mogli bi formirati većinu od 403 mjesta, a rezultati povećavaju mogućnost da kandidatkinja EPP-a Ursula von der Leyen bude ponovno izabrana za šeficu Evropske komisije.

Generalni direktor kompanije za političku analizu Forefront Advisers Christopher Glück rekao je da većina od trojke centrista izgleda prilično solidno i da vjerovatno ima i više od 410 mjesta.

Ocijenio je da Von der Leyen nije više potrebna podrška Giorgie Meloni ili ECR da bi ponovno bila izabrana za predsjednicu EK, kao i da će pregovori između EPP-a, Socijaldemokrata i “Obnovimo Evropu” sada biti “jednostavni”.

Štaviše, Socijalisti su rekli da ne bi podržali Von der Leyen ako bi bilo ikakve saradnje sa ECR ili Meloni, zaključio je Euractiv.

Izvor: Agencije