Macron: Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutku u historiji naše zemlje

Prva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi Nacionalno okupljanje moglo da pobijedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj jer ima podršku 29,5 posto birača.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je istakao da očekuje da odluke o najvišim pozicijama u narednom sazivu Evropske komisije budu donijete sljedeće sedmice (REUTERS/Yara Nardi)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se Francuska suočava sa “veoma ozbiljnim” historijskim trenutkom pred parlamentarne izbore.

“Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutku u historiji naše zemlje. Riječ je o krupnim problemima, sigurnosnim i ekonomskim izazovima”, rekao je Macron na kraju samita grupe sedam ekonomski vodećih zemalja (G7) u Italiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Macron je istakao da očekuje da odluke o najvišim pozicijama u narednom sazivu Evropske komisije budu donijete sljedeće sedmice.

Prva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi Nacionalno okupljanje moglo da pobijedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj jer ima podršku 29,5 posto birača.

Prema anketama, koalicija ljevičarskih partija pod nazivom “Narodni front” ima podršku 28,5 posto birača, a Macronova stranka Preporod 18 posto.

Macron je u srijedu rekao kako želi da se “njihovi sunarodnjaci i politički lideri koji se ne prepoznaju u ekstremističkoj groznici” udruže.

Rizičan politički potez

Macron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) u nedjelju.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 posto glasova na izborima za Evropski parlament, dok je Preporod osvojio 14,56 posto glasova.

Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u Evropskom parlamentu, a Macronova stranka 13.

U visokorizičnom političkom manevru, manje od dva mjeseca prije nego što Pariz ugosti Olimpijske igre, Macron je rekao da će izbori za Narodnu skupštinu održati 30. juna, a drugi krug glasanja će biti 7. jula.

Njegova šokantna odluka mogla bi ga staviti u gotovo nemoćan položaj ako Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen uspije skupiti parlamentarnu većinu.

Izvor: Agencije