Flota ruske mornarice stigla na Kubu

SAD umanjuje značaj raspoređivanja koje dolazi usred rastućih napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kubanci gledaju kako Admiral Gorshkov uplovljava u Havanu (AP Photo/Ariel Ley) (AP)

Ruska fregata Admiral Gorškov i podmornica na nuklearni pogon Kazan, u pratnji tegljača i broda za gorivo, stigli su na Kubu u petodnevnu posjetu koju Moskva smatra pokazivanjem sile usred rastućih napetosti zbog invazije na Ukrajinu.

Znatiželjni posmatrači, ribari i policija okupili su se duž obalnog bulevara Malecon u Havani kako bi pozdravili flotu koja je u srijedu ušla u gradsku luku.

Kuba, dugogodišnji saveznik Rusije, salutirala je dolasku brodova sa 21 plotunom, dok su ruske diplomate mahale malim ruskim zastavama i snimale selfije pored historijskim utvrđenjima u luci u pozadini.

Četiri ruska plovila provela su obuku za “visokoprecizno raketno oružje” u Atlantskom okeanu dok su bila na putu za Kubu. Podmornica i fregata opremljene su hipersoničnim projektilima Zircon, krstarećim projektilima Kalibr i protubrodskim projektilima Onyx, saopćilo je Rusko ministarstvo odbrane.

Ruska fregata Admiral Gorškov ulazi u Havanski zaliv 12. juna 2024. (Reuters/Stringer) (Reuters)

Neobično raspoređivanje ruske mornarice tako blizu Sjedinjenih Američkih Država dolazi nakon što su Washington i neki od zapadnih saveznika Ukrajine dopustili Kijevu da upotrijebi njihovo oružje na ciljevima unutar Rusije, usred obnovljenog ruskog napada na Harkov i nestašice borbenih trupa i municije.

Havana se nalazi samo 160 kilometara od Key Westa u južnoj državi Floridi gdje SAD ima zračnu bazu.

“Ratni brodovi su podsjetnik Washingtonu da je neugodno kada se protivnik miješa u vaše blisko inozemstvo”, rekao je Benjamin Gedan, direktor programa za Latinsku Ameriku pri savjetodavnom tijelu Centar Wilson sa sjedištem u Washingtonu, za novinsku agenciju Associated Press, misleći na uplitanje Zapada u ruski rat u Ukrajini.

“To, također, podsjeća prijatelje Rusije u regiji, uključujući američke neprijatelje Kubu i Venecuelu, da je Moskva na njihovoj strani”, rekao je.

Ruski marinci na vrhu ruske nuklearne podmornice Kazan u luci Havane (Yamil Lage/AFP)

Kuba je prošle sedmice poručila da je posjeta standardna praksa pomorskih brodova iz prijateljskih zemalja i da flota ne nosi nuklearno oružje.

SAD, koji je pratio kretanje brodova, također je umanjio značaj raspoređivanja.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je novinarima u srijedu da su takve pomorske vježbe rutinske.

“Vidjeli smo ovakve stvari ranije i očekujemo da ćemo ih vidjeti ponovno pa neću iz toga izvlačiti nikakve posebne motive”, rekao je Sullivan.

Dodao je kako nema dokaza da je Rusija prebacila bilo kakve projektile na Kubu, ali će SAD ostati na oprezu.

‘Nije oktobar 1962’

Dolazak u luku poklopio se sa sastankom kubanskog ministra vanjskih poslova Brune Rodrigueza i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Moskvi.

Tokom sastanka Rodriguez je izrazio “odbijanje širenja Sjevernoatlantskog saveza (NATO) prema ruskoj granici”, što je, kako je rekao, “dovelo do trenutnog sukoba u Evropi, a posebno između Moskve i Kijeva”, navodi se u saopćenju Kubanskog ministarstva vanjskih poslova.

On je, također, pozvao na “diplomatsko, konstruktivno i realno rješenje” sukoba.

Tokom hladnog rata Kuba je bila važan saveznik tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a kada je Moskva odgovorila na američko raspoređivanje projektila u Turskoj slanjem balističkih projektila na Kubu, sukob je doveo svijet na rub nuklearnog rata.

Otkako se Sovjetski Savez raspao, Kuba održava odnose s Rusijom, a dvije zemlje su se zbližile od sastanka kubanskog predsjednika Miguela Diaz-Canela i ruskog predsjednika Vladimira Putina 2022. godine.

Kazan pored tegljača za spašavanje Nikolaj Čiker (gore desno) dio ruskog pomorskog odreda u posjeti Kubi (Yamil Lage/AFP) (AFP)

Za Havanu, odnos je uglavnom vođen ekonomskom potrebom, jer se bori s nestašicom svega, od hrane i lijekova do goriva. SAD održava ekonomski i trgovinski embargo od 1960. godine.

“Ovo nije oktobar 1962”, rekao je za Al Jazeeru Javier Farje, stručnjak za latinoameričku politiku. “Ovo je drugo vrijeme. Kuba postaje sve više ovisna o Rusiji zbog slabog ekonomskog razvoja.”

Rusija je u martu isporučila Kubi 90.000 tona nafte kako bi pomogla u ublažavanju nestašice i obećala da će pomoći Havani u projektima koji se kreću od proizvodnje šećera do infrastrukture, obnovljivih izvora energije i turizma.

Očekuje se da će ruski brodovi ostati u Havani do 17. juna. Američki zvaničnici očekuju da će ruski brodovi ostati u regiji tokom cijelog ljeta, a da će se, možda, zaustaviti i u Venecueli.

Izvor: Al Jazeera i agencije