Macron poziva na jedinstvo protiv ‘ekstremizma’ na prijevremenim izborima u Francuskoj

Francuski čelnik kritizira ‘neprirodne saveze’ ljevice i desnice i poziva na jedinstvo među demokratskim snagama.

Birači u Francuskoj su prošle sedmice na izborima za Evropski parlament Macronu zadali veliki udarac [Stephane Mahe/(Reuters]

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je umjerene političare da se ujedine protiv krajnje desnice i krajnje ljevice.

Francuski čelnik rekao je u srijedu da želi da se “naši sunarodnjaci i politički lideri koji se ne prepoznaju u ekstremističkoj groznici” udruže.

Poziv je uputio dok se suočava s izazovom krajnje desnice na prijevremenim izborima 30. juna i 7. jula.

Macron je govorio prvi put od nedjelje, kada ga je loš učinak njegove centrističke stranke na izborima za Evropsku uniju naveo da najavi iznenadno raspuštanje parlamenta i raspiše vanredne nacionalne izbore.

Tokom konferencije za novinare u srijedu, pozvao je “muškarce i žene dobre volje koji su bili u stanju reći ‘ne’ desnici, da se udruže kako bi mogli izgraditi zajednički projekt” koji će najbolje služiti Francuskoj.

Birači u Francuskoj su prošle sedmice na izborima za Evropski parlament predsjedniku zadali veliki udarac. Krajnje desno Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osiguralo je dvostruko više glasova od Macronove stranke, koja je završila na drugom mjestu.

Ciottijeva ‘izdaja’

Predsjednikov poziv na jedinstvo među demokratskim snagama uslijedio je nakon najave Erica Ciottija, čelnika konzervativne Republikanske stranke o planovima za stvaranje saveza sa Le Pen.

Mobiliziraju se i stranke ljevice, uprkos podjelama. Zeleni, socijalisti, komunisti i krajnji ljevičari dogovorili su se u ponedjeljak o formiranju saveza.

Macron je u srijedu rekao da je Ciotti sklopio “pakt sa đavolom” i kritizirao saveze i na ljevici i na desnici.

“Imamo neprirodne saveze … koji se ne slažu ni oko čega osim o poslovima koje treba podijeliti i koji neće moći provesti nikakav program”, rekao je predsjednik.

Pozvao je “centristički, progresivni, demokratski i republikanski” blok da se ujedine i suprotstave tim savezima, prije ili poslije izbora.

Ciotti se u međuvremenu suočio s olujom kritika unutar Republikanske stranke zbog “izdaje” njenog nasljeđa.

Odbacio ostavku

U utorak je Macron, kojem su preostale tri godine mandata, odbacio ostavku “bez obzira na rezultat” prijevremenih izbora, rekavši da francuski ustav podržava njegovu poziciju predsjednika.

Taj stav ponovio je i na konferenciji za novinare, rekavši da izgledi za njegovu ostavku “nikada nisu postojali”.

Macron je također objavio da je Francuska obustavila planiranu izbornu reformu na svom prekomorskom teritoriju Novoj Kaledoniji.

Južnopacifički arhipelag zbog tog plana je bio poprište velikih nemira posljednjih sedmica, u kojem je ubijeno više ljudi, dok su na otočju raspoređene snage iz Francuske.

Izvor: Al Jazeera i agencije