Izraelski Knesset podržao sporni ultraortodoksni zakon o vojnom roku

Krajnje desne vjerske stranke u Izraelu podržale su prijedlog zakona o izmjenama i ograničavanju vojnog roka.

Ultraortodoksni Jevreji blokiraju autocestu u Bnei Braku tokom protesta protiv regrutacije u izraelske oružane snage 1. apila 2024. (Oren Ziv / AFP)

Izraelski Knesset podržao je prijedlog zakona koji podrazumijeva ukidanje izuzeća od vojne obaveze za neke ultraortodoksne studente.

O zakonu će, nakon što ga je parlament u ponedjeljak navečer podržao sa 63 glasa za i 57 protiv, raspravljati odbor. Mnogi su bili protiv toga da se na dnevnom redu nađe ovaj zakon iz prethodnog saziva parlamenta, a neki smatraju da se njime regrutovanje ne proširuje dovoljno u trenutku kada Izrael vodi rat u Gazi i suočava se sa libanskim Hezbollahom i drugim snagama koje podržava Iran.

Cilj zakona je da postepeno pojačava regrutovanje među ultraortodoksima, čiji su članovi decenijama uživali izuzeća zbog proučavanja Tore.

Međutim, također podrazumijeva smanjenje dobi za izuzeće od obaveznog vojnog roka za ultraortodoksne Jevreje sa 26 na 21 godinu, čime bi bio ograničen broj ljudi koji bi mogli biti pozvani na služenje.

Desničarske i vjerske frakcije, kao i premijer Benjamin Netanyahu podržali su zakon, dok su mu se suprotstavile umjerenije frakcije i frakcije povezane s vojskom koje kažu da im se čini da zakon ne osigurava dovoljan broj regrutovanja u trenutku kada su zemlji sve potrebniji vojnici.

Ministar odbrane Yoav Gallant bio je protiv prijedloga zakona, kao i opozicioni lider Yair Lapid koji je na društvenoj mreži X napisao da je riječ o “jednom od najpodlijih trenutaka poniženja izraelskog Knesseta ikada” i okarakterisao ga kao “zakon utaje i neposlušnosti”.

‘Neadekvatan odgovor na vojne potrebe Izraela’

Glasanje je uslijedilo dan nakon što su bivši general i ministar ratnog kabineta Benny Gantz i bivši šef vojske Gadi Eisenkot podnijeli ostavke u izraelskoj ratnoj vladi zbog neslaganja u vođenju rata i planiranju budućnosti Pojasa Gaze.

Iako je riječ o zakonu kojeg je Ganz predložio 2022. godine, tokom prethodnog saziva vlade, on mu se sada protivi, pojašnjavajući da “ne predstavlja adekvatan odgovor na trenutne vojne potrebe Izraela”.

Krajnje desničarske vjerske stranke, koje podržavaju Netanyahua, snažno se protive proširenju vojnog roka na ultraortodoksne Jevreje. Međutim, podržali su zakon kako bi progurali neke izmjene tokom revizije.

“Ovo je belika prilika koju ne smijemo propustiti. Ultraortodoksi ne smiju biti satjerani u kut”, rekao je krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich koji predvodi izgradnju ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Suočio se s ljutim članovima porodica Izraelaca zarobljenih u Gazi koji zahtijevaju da vlada uradi više kako bi ih oslobodila.

Vjeruje se da se na palestinskoj teritoriji nalazi otprilike 120 talaca, kao i da je 80 posto njih živo. Izraelska vojska je ubila najmanje 274, a ranila gotovo 700 Palestinaca tokom napada na izbjeglički kamp Nuseirat prošle sedmice, spasivši pritom četiri taoca.

Izvor: Al Jazeera