Stručnjaci: Netanyahu ne želi dogovor s Hamasom, a ovo su ciljevi njegovog upada na prijelaz Rafah

Osobe koje vjeruju Netanyahuu dr. Muhannad Mustafa je opisao kao naivne, jer izraelski premijer izmišlja izgovore, obmanjuje i manipulira američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Dr. Mustafa Barghouti ističe da Netanyahu želi iskoristiti napad na prijelaz Rafah kako bi pružio sliku o lažnoj pobjedi koja bi opravdala njegovo naknadno pristajanje na sporazum s Hamasom (EPA-EFE/Ronen Zvulun/Pool)

Stručnjaci su se složili da izraelski premijer Benjamin Netanyahu izmišlja izgovore kako bi nastavio agresiju na Pojas Gaze i izbjegao dogovor o razmjeni zarobljenika s Islamskim pokretom otpora (Hamas). Neki od njih su skrenuli pažnju da bi upad na granični prijelaz Rafah mogao poslužiti za promoviranje lažne pobjede.

Prema riječima dr. Muhannada Mustafe, profesora i stručnjaka za izraelska pitanja, ulazak izraelske vojske u Rafah bio je neizbježan, jer je Netanyahu ideju pobjede povezao s ulaskom u pogranični grad s Egiptom. Ističe da izraelski premijer i ekstremna desnica ”ne žele nikakav dogovor sa Hamasom, već žele njegovu predaju”.

Prema njegovim predviđanjima, Netanyahu će proširiti i produbiti operaciju u Rafahu u skladu sa razvojem vojne situacije na terenu. Trenutno tu operaciju izvodi polako i postepeno, dok čeka rezultate sa terena s ciljem da rat potraje duže.

Osobe koje vjeruju Netanyahuu dr. Mustafa je opisao kao naivne, jer izraelski premijer izmišlja izgovore, obmanjuje i manipulira američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Napominje da on opet obmanjuje izraelsko društvo ”koje mu više ne vjeruje”.

Dodao je da se velika grupa Izraelaca uvjerila da je operacija u Rafahu pokrenuta kako bi se ”ostvarili politički i ideološki ciljevi izraelske desnice, te da nema vojnih posljedica”. Naglašava da protesti u Izraelu nisu izvršili stvarni pritisak na Vladu kako bi promijenila svoju politiku po pitanju rata i vratila zarobljenike, što je prioritet.

Netanyahu i njegov režim se igraju vatrom

S druge strane, dr. Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, rekao je da je Netanyahu ponovo dokazao da ga nije briga za živote zarobljenika i njihovo ubijanje, samo da nastavi rat. Smatra da izraelski premijer stavlja svoje političke interese ispred prekida vatre i spašavanja zarobljenika.

Barghouti ističe da Netanyahu želi iskoristiti napad na prijelaz Rafah kako bi pružio sliku o lažnoj pobjedi koja bi opravdala njegovo naknadno pristajanje na sporazum s Hamasom ili da iskoristi to za proširenje operacije u Rafahu i dalji nastavak agresije na Gazu.

Naglasio je da je lopta sada na terenu Sjedinjenih Američkih Država, koje poručuju da je spreman prijedlog za zaustavljanje rata koji čeka odobrenje Hamasa, objašnjavajući da je tekst na koji je pokret Hamas pristao već odobren od Washingtona i Tel Aviva.

Barghouti je potvrdio da izraelski režim laže i da se igra vatrom, dok je Hamas vodio pregovore mudro i inteligentno te je pokazao određenu fleksibilnost kako bi zaštitio Palestince i zaustavio genocid, kao i da je stavio Netanyahua pred sud javnosti u Izraelu, ali i u Americi.

Bez obzira na to što je operacija u Rafahu započela, Netanyahu neće uspjeti postići svoje ciljeve da iskorijeni otpor, smatra Barghouti. Pozvao je Palestince da nastave pružati veći otpor, na eskalaciju demonstracija protiv Izraela, uvođenje sankcija Izraelu te na obraćanje Međunarodnom sudu pravde i Međunarodnom krivičnom sudu. Također je pozvao arapske i islamske aktere da pojačaju svoj pritisak.

Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative vjeruje da će Biden i njegova Demokratska stranka pretrpjeti velike gubitke ako nastave sa neispunjavanjem svojih obaveza i pretvaranjem da ne mogu provesti ono što su obećali. Apelirao je na Washington da obuzda Netanyahua i zaustavi operaciju u Rafahu, za koju je rekao da ”neće postići svoje ciljeve istrebljenja otpora, vraćanja zarobljenika i etničkog čišćenja”.

”Izrael je ubio taoce”

Sa svoje strane, bivši zvaničnik američkog State Departmenta William Lawrence smatra da Netanyahu testira Bidena, koji, također, radi istu stvar. Netanyahu ulazi u Rafah uz obećanje da neće ubijati mnogo civila, dok Biden govori da je njegova zemlja zaustavila pošiljke nekog oružja u Izrael, te da može nastaviti vršiti veći pritisak.

Prema Lawrenceu, Biden vjeruje da Hamas i Netanyahu žele potpunu pobjedu za sebe i apsolutni poraz druge strane, pozivajući Amerikance da izvrše veći pritisak ”jer dovođenje stvari na ivicu ponora nije u interesu Palestinaca”.

“Ako se operacija u Rafahu nastavi, mora doći do većeg američkog pritiska”, dodao je. “Hoće li to biti dovoljno da se ona zaustavi?”, upitao je, rekavši da “Netanyahu želi prkositi Amerikancima sve do kraja”.

Upozorio je da je Izrael u Gazi ubio 40 svojih ”talaca” (zarobljenika), te kako Hamas nije ubio nijednog od njih, što govori o neuspjehu onoga što Tel Aviv naziva ”vojnim pritiskom za spašavanje zarobljenika”.

Izvor: Al Jazeera